Een op de twintig wereldwijde kankergevallen is gerelateerd aan diabetes en overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Obesitas en diabetes

Voor de studie bekeken de wetenschappers de prevalentie van diabetes en obesitas in 175 landen tussen 1980 en 2002. Met name in de westerse wereld bleken de aandoeningen vaak tot kanker te leiden. Hierna volgden de Aziatische en oosterse landen, met onderaan het Afrikaanse continent.
Meer specifiek, bleek de wereldwijde toename van diabetes verantwoordelijk voor 77.000 nieuwe kankergevallen. Dat is een groei van 26,1 procent. Obesitas resulteerde in nog eens 174.040 gevallen, ofwel een groei van 31,9 procent.

Vaker bij vrouwen

Ook werd duidelijk dat de kankersoorten twee keer zo vaak voorkwamen bij vrouwen. Daarnaast leidde obesitas dubbel zo vaak tot kanker in vergelijking met diabetes. In de realiteit komen de aandoeningen echter regelmatig hand in hand voor.

Bij mannen bleken obesitas en diabetes verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van de leverkankergevallen. Bij vrouwen waren de aandoeningen verbonden aan een derde van de baarmoederhalskankergevallen en haast net zo veel borstkankergevallen.

Meer kankergevallen

De wetenschappers waarschuwen dat in het geval dat de obesitas- en diabetesgevallen wereldwijd blijven groeien, de gerelateerde kankergevallen ook zullen toenemen. Voor vrouwen betekent dit een toename van 30 procent en voor mannen 20 procent.