Alleen al in Nederland zijn er ruim 100.000 kinderen met langdurige en onverklaarbare buikpijn. Dit is onnodig. Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts voor maag-, darm en leverziekten, doet een indringende oproep: “Huisartsen, zorgverzekeraars, overheid, universiteiten en de farmaceutische industrie zouden juist meer buiten het strikt somatische en rationele stuk naar een kind moeten kijken, en veel meer naar dat wat er is. Dat mensen de zorg krijgen die het beste bij hen past en daarbij wil ik natuurlijke en reguliere behandelwijze samenbrengen. Er moet meer compassie in de zorg.”

Wat heeft het kind écht nodig?

Deckers-Kocken moedigt kinderen aan te leren ontdekken wat ze lichamelijk en geestelijk nodig hebben om zichzelf goed te voelen. “Vanwege mijn specialisme als maag-, darm- en leverarts ben ik vaak een eindstation. Ouders zijn al zeer frequent bij de huis- en kinderarts geweest voor ze na gemiddeld vier jaar bij mij terechtkomen. Ik werk veel met chronisch zieke kinderen, die al heel wat onderzoeken achter de rug hebben en niet zitten te wachten op meer potjes met pillen of nog een darmonderzoek.”

Deckers-Kocken vervolgt: “Ziekte is vaak een gevecht tegen de werkelijkheid. Zeker als er geen lichamelijk aantoonbare oorzaak te vinden is, wat regelmatig het geval is. Ik draai het graag om en vraag aan een kind: wat heb je nodig? Dan zeggen kinderen dat ze naar school willen of lekker spelen. Nou, daar kunnen we wat aan doen! Met professionele alternatieve behandelwijzen kun je naast de strikt medische benadering bijvoorbeeld de ademhaling verbeteren en andere energieën aanboren. Voeding is daarnaast een van de beste medicijnen die er bestaat, daar is nog enorm winst te boeken”, aldus de kinderdokter.

Integrale benadering van buikpijn

Ze ervaart weinig weerstand van haar collega’s voor haar integrale benadering. “Ik ben een heel normale dokter, ik doe niets vaags. Ik merk juist dat veel jonge artsen er graag meer over willen weten. In Duitsland, Zwitserland en de VS is integratieve geneeskunde al meer in zwang.” Tineke Markus-de Kwaadsteniet, directeur CCUVN (Crohn- en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland): “Ouders zijn onzeker in wat er mogelijk is maar willen vaak meer dan alleen medicatie, hoe noodzakelijk ook. Indien een kind klachten blijft houden, is het vaak een uitkomst om eens verder te kijken wat er aan de hand is.”