Eén op de tien Europeanen heeft last van rusteloze benen, ook wel het Restless Legs Syndrome (RLS) genoemd. De precieze oorzaak van de aandoening is echter nog grotendeels onbekend. Nu hebben wetenschappers 13 voorheen onbekende genetische risicovarianten onthuld.

De resultaten van de studie zijn recent gepubliceerd in The Lancet Neurology.

13 genetische risicovarianten

Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers 10 jaar lang de genetische gegevens van meer dan 15.000 patiënten. Zij vergeleken de data met een controlegroep bestaande uit meer dan 95.000 mensen. Uiteindelijk konden ze op deze wijze 13 genetische risicovarianten identificeren.

Neurologische stoornis

Veel van de gevonden genetische varianten waren verbonden aan de groei en ontwikkeling van zenuwcellen. Dit steunt het idee dat RLS een neurologische stoornis is die ontstaat in de baarmoeder. Het zou leiden tot een verzwakte groei van zenuwcellen op latere leeftijd.

Ook stelden de wetenschappers dat de aandoening waarschijnlijk is verbonden aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Dit geeft aanwijzingen over hoe patiënten het beste behandeld kunnen worden.

Wat is het rusteloze benensyndroom?

Mensen met het Restless Legs Syndrome (RLS) ervaren een drang om te bewegen. Dit gaat vaak gepaard met onaangename sensaties in de benen. Hoewel rust de symptomen kan aanwakkeren, kan beweging leiden tot tijdelijke verlichting. De aandoening is chronisch en progressief.

RLS heeft gevolgen voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Zo kan het leiden tot een verstoorde slaap, verminderde levenskwaliteit, verhoogde kans op depressies, angststoornissen, hypertensie en cardiovasculaire ziekten.