Kanker kan voor een aanzienlijk deel worden voorkomen door veranderingen in de levensstijl. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van the American Cancer Society, recent gepubliceerd in het tijdschrift CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Beïnvloedbare risicofactoren

Voor de studie bestudeerden de wetenschappers 1.570.975 kankergevallen, waarvan 587.521 tot de dood leidden. In totaal werden hiermee 26 kankersoorten en 17 risicofactoren onder de loep genomen.

De risicofactoren werden als veranderlijk beschouwd, omdat mensen hier zelf invloed op hebben. Voorbeelden waren alcoholgebruik, rookgedrag, overgewicht, lage vezelinname, consumptie van bewerkt rood vlees, lage consumptie van groenten en fruit, blootstelling aan ultraviolette straling (UV), lage calciuminname en gebrekkige fysieke activiteit.

De wetenschappers bekeken niet enkel de prevalentie van deze factoren, maar ook het verbonden relatieve risico. Dit houdt de waarschijnlijkheid in dat de omstandigheden ook daadwerkelijk tot kanker zullen leiden. Alle informatie werd verkregen door middel van meta-analyses.

Roken, lichaamsgewicht en alcohol

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat 42% van alle kankergevallen en meer dan 45% van de sterftegevallen konden worden toegeschreven aan veranderlijke risicofactoren. De top drie bestond uit roken, een overmatig lichaamsgewicht en alcoholgebruik.

Meer specifiek bleek 19% van de kankergevallen en 29% van de overlijdensgevallen te zijn veroorzaakt door rookgedrag. In het geval van een overmatig lichaamsgewicht waren deze aantallen respectievelijk 7,8 en 6,5%. Daarnaast was 5,6% van de kankergevallen en 4% van de overlijdensgevallen verbonden aan alcoholconsumptie.

Blootstelling aan uv-straling was verantwoordelijk voor 4,7% van de kankergevallen en 1,5% van de overlijdensgevallen. Voor gebrekkige fysieke activiteit waren deze aantallen respectievelijk 2,9 en 2,2%.

Kanker en risicofactoren

Bovenal bleken bepaalde kankersoorten in het bijzonder te zijn verbonden aan deze risicofactoren. Zo werd longkanker in 81,7% van de gevallen veroorzaakt door roken. Ook slokdarmkanker en blaaskanker waren in respectievelijk 50 en 47% van de gevallen verbonden aan dit gedrag.

Daarnaast bleken 70% van de leverkankergevallen, 55% van de darmkankergevallen en 29% van de borstkankergevallen te zijn veroorzaakt door veranderlijke risicofactoren. Blootstelling aan uv-straling kon worden verbonden aan 96% van de melanoomgevallen en een overmatig lichaamsgewicht aan 60% van de baarmoederhalskankergevallen. Ten slotte bleek 10% van de darmkankergevallen te zijn uitgelokt door een lage vezelinname.

Levensstijl van groot belang

De wetenschappers concluderen dat de resultaten van hun studie laten zien dat een groot deel van de kankerprevalentie kan worden teruggedrongen door veranderingen in de levensstijl. Dit betreft iemands rookgedrag, alcoholconsumptie, lichaamsgewicht, voedingspatroon en fysieke activiteit.