Blijf op de hoogte

5 gezondheidsvoordelen van melk

‘Melk is goed voor elk’, zo luidt het gezegde. En als we deze onderzoeken moeten geloven, is dat helemaal waar!

1. Melk voorkomt gewichtstoename

Verschillende studies hebben laten zien dat de consumptie van volle melk is verbonden aan een lager risico op obesitas. Een voorbeeld betreft een onderzoek bij 145 driejarigen waaruit bleek dat degenen die meer melkvet dronken minder kans hadden om kinderobesitas te ontwikkelen.

Andere wetenschappers bekeken het effect van volvette zuivelproducten op 18.000 vrouwen van middelbare leeftijd. Ook hier bleek consumptie te leiden tot minder gewichtstoename en een lagere kans op overgewicht.

Onderzoekers verklaren dit positieve effect van melk met het feit dat de eiwitten in de drank voor een verzadigd gevoel zorgen en daarmee overeten voorkomen. Daarnaast is van de vetzuren bekend dat het de afbraak van vet stimuleert en de vetproductie afremt.

2. Melk zit boordevol eiwitten

Eiwitten zijn van groot belang voor diverse functies in het lichaam. Zo dragen ze bij aan de groei en spierontwikkeling, cellulaire reparaties en regulatie van het immuunsysteem.

Onderzoek heeft aangetoond dat één kopje melk al genoeg is om 8 gram eiwitten binnen te krijgen. Daarbij wordt de drank beschouwd als een “compleet eiwit”, wat inhoudt dat het alle negen essentiële aminozuren bevat die noodzakelijk zijn voor het lichamelijk functioneren.
Wetenschappers hebben laten zien dat de vertakte aminozuren in melkproteïne kunnen helpen bij de spieropbouw en fungeren als brandstof tijdens het sporten.

Ook is gebleken dat consumptie van melk verbonden is aan een grotere spiermassa en betere fysieke prestaties bij oudere volwassenen.

Ten slotte hebben verschillende studies laten zien dat melk na het sporten kan helpen om spierschade te verminderen, herstel te bevorderen en spierkracht te vergroten. Ook zou het zelfs spierpijn kunnen tegengaan.

3. Melk is goed voor je botten

Melk staat erom bekend bij te dragen aan een goede botgezondheid. De reden hiervoor is dat de drank een krachtige combinatie van voedingsstoffen bevat, waaronder calcium, vitamine K2, fosfor, kalium en proteïne. Al deze stoffen zijn noodzakelijk voor het behoud van sterke botten.

In 2013 lieten wetenschappers zien dat consumptie van melk het risico op osteoporose en fracturen verlaagt. Dit effect bleek met name voor senioren te gelden.

Ook is gebleken dat de eiwitten in melk botverlies kunnen voorkomen. Vooral vrouwen die niet genoeg calcium via zuivel binnenkrijgen, zouden hiervan profiteren.

4. Melk is goed voor je hart

Melk zit boordevol kalium, een stof waarvan is gebleken dat het vaatverwijding stimuleert en bijdraagt aan een verlaagde bloeddruk. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken laten zien dat de consumptie van meer kalium en minder natrium kan helpen om het risico op cardiovasculaire ziekten te verkleinen. Een voorbeeld betreft een studie die liet zien dat de deelnemers die 4069 milligram kalium per dag binnenkregen 49% minder risico liepen om als gevolg van een ischemische hartziekte te overlijden in vergelijking met degenen die slechts 1000 milligram consumeerden.

5. Melk helpt tegen depressie

In 2017 deden wetenschappers onderzoek naar het effect van magere zuivelproducten op de stemming van 1159 volwassenen. Allen werden gevraagd om hun consumptie van magere en volle melkproducten bij te houden in de vorm van een vragenlijst. Daarnaast moesten zij hun stemming aangeven door middel van een depressieschaal.

Uiteindelijk ontdekte het team dat degenen die één tot vier keer per week magere melk en yoghurt consumeerden minder kans hadden om symptomen van een depressie te ontwikkelen in vergelijking met degenen die helemaal geen magere zuivelproducten binnenkregen.

Consumptie van volle zuivelproducten bleek daarentegen geen effect op het depressierisico te hebben. Volgens de wetenschappers zou dit te maken kunnen hebben met het feit dat de transvetzuren in volvette melk, die zijn gerelateerd aan depressies, worden gecompenseerd door het aminozuur tryptofaan. Deze stof is belangrijk voor de aanmaak van serotonine, een hormoon dat zorgt voor een goede stemming.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.