Blijf op de hoogte

5 producten die gezond lijken, maar het niet per se zijn

Er zijn tal van producten waarvan over het algemeen wordt aangenomen dat ze gezond zijn. Toch is dit niet altijd even terecht. Benieuwd welke voedingswaren dit valse imago hebben? Wij hebben de meest opvallende voor je verzameld.

1. Light frisdranken

In 2017 deden wetenschappers onderzoek naar het effect van light frisdranken op het risico om een beroerte of dementie te krijgen. Hiervoor analyseerden ze de gegevens van 2888 45-plussers en 1484 60-plussers. Meer specifiek bekeken ze tussen 1991 en 2001 op twee verschillende momenten de hoeveelheid geconsumeerde light frisdrank en vervolgens het aantal mensen die in de opeenvolgende tien jaar beroertes of dementie ontwikkelden. Uiteindelijk ontdekte het team dat de mensen die dagelijks een glas light drank consumeerden drie keer meer risico liepen op een beroerte in vergelijking met degenen die nooit light frisdrank dronken. Ook bleken deze deelnemers een drie keer grotere kans te hebben op dementie.

Andere wetenschappers maakten een analyse van verschillende studies met het doel de effecten van light dranken op de langere termijn te bestuderen. Wat bleek? De consumptie van kunstmatige suikers was verbonden aan een hogere Body Mass Index (BMI) en groter risico op cardiovasculaire ziekten.

2. Kokosolie

Hoewel kokosolie een gezond imago heeft, bevat het aanzienlijk veel verzadigde vetten. Onderzoek heeft aangetoond dat dit type vet het zogenoemde LDL-cholesterolniveau kan verhogen. Dit ‘slechte’ cholesterol vormt een van de belangrijkste oorzaken van cardiovasculaire ziekten.

Andere onderzoekers veronderstellen echter dat de gezondheidseffecten van kokosolie afhankelijk zijn van iemands algehele voedingspatroon. In het geval naast de olie veel suikers en vetten worden gegeten, kan consumptie leiden tot een verhoogd LDL-cholesterolniveau. Wie er echter een gezond dieet op nahoudt, met veel groenten en vezels, zou met een gerust hart kokosolie kunnen gebruiken.

3. Gedroogd fruit

Met gedroogd fruit wordt fruit bedoeld waaruit al het water is onttrokken. Door dit proces krimpt het tot een kleine en energiedichte vrucht. Bekende voorbeelden zijn rozijnen, dadels, pruimen en abrikozen.

Hoewel gedroogd fruit veel vezels en antioxidanten bevatten, zijn ze ook rijk aan suikers en calorieën. Zo bestaan rozijnen voor 59 procent uit suiker en dadels zelfs voor 66 procent. Onderzoekers hebben aangetoond dat de consumptie van te veel fructose kan leiden tot gewichtstoename, hartaandoeningen en diabetes type 2.

Daarnaast wordt het meeste gedroogde fruit vaak nog bedekt met een laagje siroop of toegevoegd suiker om het product aantrekkelijker te maken. Studies hebben laten zien dat deze stoffen tot schadelijke gezondheidseffecten kunnen leiden, zoals obesitas en kanker.

Wetenschappers stellen dat consumptie van gedroogd fruit al snel tot de inname van te veel calorieën kan leiden. Zelfs een handjevol kan dit effect teweegbrengen.

4. Wraps

Hoewel vaak wordt gedacht dat wraps een gezond alternatief voor een boterham vormen, blijkt niets minder waar te zijn. In 2015 onderzochten wetenschappers 240 takeaway wraps afkomstig uit 80 plaatsen in Ierland. Uiteindelijk ontdekten ze dat de hoeveelheid calorieën in een van de meest populaire soorten, namelijk de chicken tikka, varieerde van 267 tot zelfs 977 calorieën. Daarnaast bleek dat de hoeveelheid vetten uiteen kon lopen van 6 tot 59 gram.

Het team concludeerde dat wraps niet altijd een gezonde keuze zijn. Ze adviseren altijd op de portiegrootte te letten, net als het aantal toegevoegde calorieën, zouten en vetten in de vorm van bijvoorbeeld saus.

5. Visolie

Visolie staat bekend om de gezondheidsvoordelen, maar nieuw onderzoek veronderstelt dat consumptie op de langere termijn risico’s met zich mee kan brengen.

Voor hun studie analyseerde het team het effect van zonnebloemolie, olijfolie en visolie op de lever van ratten. Uiteindelijk zagen ze dat het gehalte levervet niet alleen met de jaren toeneemt, maar ook afhankelijk is van het soort vet dat werd geconsumeerd. Zowel zonnebloem- als visolie hadden een negatief effect op de levergezondheid. Olijfolie bleek een betere keuze.

Gerelateerde artikelen

De voorkeur voor bittere drankjes zoals bier, (zwarte) koffie of een gin tonic boven suikerhoudende dranken als een glaasje fris is nader bestudeerd door onderzoekers van de Universiteit in Evanston…

Het is haast een gewoonte om je kopje thee – vaak al van een smaakje voorzien – te verfraaien met een klontje of schepje suiker. Misschien zelfs wel twee of…

Consumenten vinden producten lekkerder en gezonder wanneer er een biologisch keurmerk op vermeld staat. Onderzoekers van de Universiteit Gent berichten hierover in een wetenschappelijke publicatie. Meer dan 150 personen werden…

Door ondervoeding daalt de weerstand met als gevolg een verhoogde kans op ziekte en complicaties. Vanuit die gedachte ontwikkelt gebaksspecialist De Bakker BV eiwitverrijkte producten onder het merk Innopastry. Hiermee…

Een veertigjarige vrouw meldt zich bij de huisarts. Ze heeft last van haar rug en merkt daarnaast op dat ze in de afgelopen maanden zonder opzet aardig wat kilo’s is…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.