De laatste maand van het jaar is voor velen het moment om weer allerlei lijstjes samen te stellen van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Klassiekers als afvallen, stoppen met roken en gezonder eten staan iedere keer met stip bovenaan. Maar niet heel verrassend slaagt slechts 8 procent erin daadwerkelijk woord te houden. De meeste voornemens zijn tegen het einde van januari alweer uit het hoofd gezet. De psychologische verklaring hiervoor is dat men niet in staat is om het gedrag dat hoort bij het voornemen lang genoeg vol te houden.

Op welke wijze kun je dan toch volharden? Wij hebben 5 tips samengesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Voer een goed voornemen samen met iemand uit

“Samen sta je sterk”, luidt het gezegde en dat gaat ook zeker op voor het succesvol uitvoeren van een goed voornemen. Zo bleek uit een onderzoek naar personen die zich opgaven voor een trainingsprogramma om af te vallen. Dankzij de steun van een trainingspartner bleken deelnemers het programma vaker af te maken (95 procent). Dit in tegenstelling tot mensen die alleen deelnamen. Van hen voltooide driekwart het programma. Daarnaast wist 66 procent van de personen die samen deelnamen hun streefgewicht te behouden. Voor de groep die alleen trainde was dit maar 24 procent. Al met al doe je er dus goed aan om op zoek te gaan naar iemand in je omgeving die dezelfde doelen nastreeft.

Kies een geschaald streefdoel

Vaak zijn mensen geneigd om een specifiek streefdoel te kiezen. Bijvoorbeeld 8 kilo afvallen. Maar wetenschappers van de Arizona State University zeggen dat dit een verkeerde aanpak is. Zij beweren dat je beter een doel kunt kiezen met een schaal (onder- en bovengrens). Dus stel jezelf ten doel om 5 tot 10 kilo af te vallen in plaats van 8 kilo. Om deze methode te bewijzen voerden de wetenschappers meerdere experimenten uit. Een hiervan was twee groepen mensen een zakje chocoladepinda’s laten eten. Groep 1 kreeg de opdracht om zo min mogelijk te eten in 25 minuten terwijl groep 2 een onder- en bovengrens moest bepalen. Daar waar groep 1 moeite had om zichzelf in te houden, bleek groep 2 hier beter toe in staat. Daarnaast vonden ze het streefdoel uitdagend genoeg en waren beter gemotiveerd om zich eraan te houden.

Start meteen in december

“Van uitstel komt afstel”, nog zo’n bekend gezegde. Oftewel, wacht niet tot het nieuwe jaar om te beginnen met goede voornemens. Hoe eerder je begint, des te groter de kans dat je het volhoudt. Onderzoekers van de Carlton University verklaren dat uitstelgedrag voorkomt dat je goede voornemens daadwerkelijk uitvoert. Dit terwijl je tegen het eind van het jaar de beste bedoelingen hebt en je goed voelt over de gestelde voornemens. Maar wanneer het dan zo ver is vertoon je ontwijkend of uitstelgedrag. De onderzoekers stellen dus voor om meteen te starten. Koop bijvoorbeeld meteen je fitnessoutfit en start meteen met een proefabonnement van de sportschool. Dan ben je in het nieuwe jaar beter in staat om jezelf te houden aan je voornemen.

Doe één ding tegelijk

Uit onderzoek van de Nottingham Trent University blijkt dat alle goede voornemens tegelijkertijd willen uitvoeren de grootste valkuil is. Waarschijnlijk herken je het wel. Je neemt je voor om te gaan sporten, minder geld uit te geven, niet meer te roken, noem het maar op. Maar dit blijkt niet effectief. Je kunt het beste met een ding beginnen en dit eerst volhouden. Gaat dit de goede kant op, start dan met een volgend voornemen.

Hang je voornemens niet aan de grote klok

“In het nieuwe jaar stop ik met roken.” Hoeveel mensen ken je die dit elk jaar weer meedelen aan hun gehele familie, vrienden of kennissenkring en zich er vervolgens niet aan houden? Dezelfde onderzoekers van de Carlton University leggen uit waarom je nou juist niet iedereen kunt/moet vertellen over je voornemens. Doe je dit namelijk wel dan kan er al een gevoel van succes heersen zonder dat je daadwerkelijk iets hebt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan iedereen die je vertelt hoe goed ze het vinden wat je van plan bent. Onbewust wordt je beloond en heb je op dat moment een gevoel van succes. Maar dan moet je nog stoppen met roken en blijkt dit in veel gevallen toch niet haalbaar.