Een kleinschalig onderzoek toont aan dat een hond ervoor kan zorgen dat senioren hun fitnessdoelen halen. Gedurende drie weken werden de lichamelijke inspanningen van 86 Britse ouderen gevolgd. De helft hiervan was in het bezit van een hond, de andere helft niet. De hondeneigenaren liepen elke dag gemiddeld 22 minuten langer dan de 65+’ers zonder hond. Omgerekend komt dit neer op een verschil van 2760 stappen.

Aanbevolen lichamelijke inspanning

De World Health Organization raadt aan dat iedereen zich elke week op z’n minst 150 minuten gemiddeld tot intensief inspant. Hoofdonderzoeker Philippa Dall van de Glasgow Caledonian University stelt dan ook in een verklaring: “Deze extra wandeltijd is genoeg om aan de aanbevelingen van de WHO te voldoen.”

Verschil in zitgedrag?

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de hondeneigenaren minder lang achter elkaar zaten. De beste vriend van de mens zorgt dus voor meer variatie in beweging. Desondanks was er geen verschil tussen de twee groepen wat betreft de totale zittijd.

Praktische toepassing

De onderzoekers hopen dat zorgprofessionals voortaan hun oudere patiënten kunnen aansporen om een hond te nemen of om er een te delen met anderen. Zo zorgt dit voor meer motivatie om een actieve levensstijl aan te nemen. Co-onderzoeker Nancy Gee vult aan: “Een huisdier kan op deze manier bijdragen aan een betere levenskwaliteit en wellicht zelfs tot een langer leven.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in BMC Public Health.