Blijf op de hoogte

Meer actieve donorregistratie nodig

“Toen ik in 2010 in de Kamer kwam, stond orgaandonatie als belangrijk punt in het D66-verkiezingsprogramma en heb ik dat meteen op de politieke agenda gezet. Voor het televisieprogramma Vinger aan de Pols sprak ik met een zestienjarige meisje met taaislijmziekte.

Dat had grote impact op mij. Ze had nieuwe longen nodig, maar die waren er niet. Die lange wachtlijsten aanpakken – er wachten meer dan 1000 mensen op een orgaan – én diegene aanspreken die wel donor willen worden, maar zich om wat voor reden dan ook nog niet hebben geregistreerd, dát is mijn doel.

Nu is van 60 procent van de mensen geen keuze bekend, en moeten de nabestaanden de keuze voor hen maken. In september bracht ik mijn wet voor actieve donorregistratie in stemming. Het was ongelofelijk spannend, ik wist: elke stem telt. Bij de hoofdelijke stemming werd met één stem verschil de wet aangenomen.

Daarna barstte in de samenleving een hevige discussie los. Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat een onderwerp waarmee ik mij in de politiek bezighield, zo leeft.
Honderden mails, waaronder ook boze, maar ook mensen op straat die een duim naar me omhoogstaken: “Zo goed dat deze wet erdoor is!” Soms klinkt het verwijt dat in ‘Den Haag’ wetten worden gemaakt waar het veld niet op zit te wachten. Hier is dat anders.

De artsen die op de intensive care werken en dagelijks de nabestaanden om een zeer moeilijk besluit moeten vragen, zien grote verbetering in dit voorstel. Ook in de samenleving is een meerderheid voor actieve donorregistratie.

Het draagvlak is er dus. Ik hoop dan ook dat de Eerste Kamer de laatste stap durft te zetten. Zodat mensen zelf gaan over hun donorregistratie, en niet hun nabestaanden voor hen moeten besluiten.”

Gastbijdrage van Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid namens D66.

Gerelateerde artikelen

Ketonen, een alternatieve energiebron, stimuleren de groei van lymfevaten. Dit is positief bij aandoeningen van het lymfesysteem. Tot die ontdekking kwamen onderzoekers van VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie. Het team…

Regelmatig ervaren mensen met gehoorverlies ook oorsuizen. Zo ook Pim Hermans, al ontdekte hij pas dat hij gehoorverlies had toen hij besloot wat aan het oorsuizen te gaan doen. Het…

Het metabolisme van kraakbeencellen – welke voedingsstoffen ze gebruiken – speelt een belangrijke rol in de goede groei van de lange beenderen in armen en benen. Als de kraakbeencellen een…

Er zijn ongeveer 600 verschillende stofwisselingsziekten, die zonder uitzondering zeldzaam zijn. Toch hebben zo’n 10.000 Nederlandse gezinnen met een van deze ziekten te maken. Door betere diagnostiek en behandeling worden…

De hoogst mogelijke kwaliteit van leven; daar zet het team van MondZorgPlus zich dagelijks voor in. Dankzij een specialisatie in mondzorg voor kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking,…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.