Blijf op de hoogte

Een alcoholverslaving en dan…?

Alle belangrijke onderzoeksinstituten ter wereld zijn het inmiddels hartgrondig met elkaar eens. Verslaving is een ernstige, in veel gevallen, erfelijke en ongeneeslijke hersenziekte, die bovendien progressief is. Daardoor ontstaat een steeds grotere en dwingendere behoefte aan het middel (bijvoorbeeld een alcoholverslaving, drugsverslaving of medicijnverslaving) of het gedrag (denk aan seks, gokken of gamen). Uiteindelijk draait alles alleen nog maar om het bevredigen van de behoefte.

De rol van dopamine

Het is vooral de neurotransmitter dopamine die hier verantwoordelijk voor is. Dopamine geeft een belonend gevoel. Verslavende stoffen verhogen de afgifte van dopamine in het brein, en dat smaakt naar meer. Na verloop van tijd veranderen de zenuwcellen in het beloningssysteem door de verslavende stoffen en het dopaminesysteem verandert in een verslaafd brein.

Verschillende behandelingen

Dat verslaving een ongeneeslijke ziekte is, wil niet zeggen dat een verslaafde ten dode opgeschreven is. Vrijwel iedere verslaving is goed te behandelen. Belangrijk is dan wel dat de verslaafde volledig abstinent wordt van in ieder geval de drug of choice, maar eigenlijk ook van alle andere verslavende stoffen. Voor iemand die verslaafd is aan alcohol is het niet verstandig dan maar ‘over te stappen’ op cocaïne, omdat dat alleen maar een wisseling van het middel is.

Er zijn verschillende behandelingen voor verslaving. Verslavingsklinieken zoals Trubendorffer behandelen volgens het Minnesota 12 stappen programma, maar andere verslaafden in herstel zweren bij bijvoorbeeld bij gedragstherapie in combinatie met een zuchtremmend geneesmiddel. Ieder mens is anders en ieder mens zal op een andere manier aan zijn of haar herstel moeten werken, maar de belangrijkste boodschap is: behandeling heeft zin.

Alcoholverslaving een hersenziekte?

De laatste tijd is er steeds meer discussie over of het nu eigenlijk wel een hersenziekte te noemen is zoals het uitgangspunt is in het 12 stappen programma. Er is geen enkele twijfel dat de hersenen van iemand die iedere dag twee flessen wijn leegdrinkt gemiddeld genomen anders zijn dan die van een vergelijkbare persoon die geheelonthouder is.

Nog interessanter is de vraag of de mateloosheid van de alcoholverslaving het gevolg is van een bepaalde aanleg in de hersenen of dat de hersenen zich op een bepaalde manier hebben ontwikkeld vanwege het ongeremde drinken.

Daarnaast bestaat er ook nog steeds de vraag of het ontstaan van alcoholisme nu aanleg of opvoeding is. Steeds meer zijn de opvattingen dat deze moeilijk van elkaar te scheiden zijn. Beiden hebben invloed op elkaar en onderzoek van de laatste tijd laat steeds meer zien dat opvoeding ook vorm geeft aan het brein. Vandaar dat er steeds meer behandelvormen voor alcoholverslaving ontstaan die hierop aansluiten en het brein trainen om van de alcoholverslaving af te komen.

De mateloosheid van alcoholverslaving

Het blijft een interessante discussie waar de mateloosheid nou precies door wordt veroorzaakt. Het aantal mensen dat lijdt aan gecompliceerde vormen van mateloosheid lijkt te zijn toegenomen de laatste jaren. Deels is dit te verklaren dat de drempels naar alle middelen, maar zeker alcohol, aanzienlijk zijn verlaagd en soms zelfs in zijn geheel zijn weggenomen. Drempels die ten aanzien van alcohol in het dagelijks leven ver te zoeken zijn. In allerlei vormen en beelden kom je dagelijks veelvuldig boodschappen tegen over alcoholgebruik. En wanneer de mateloosheid heeft toegeslagen kun je hiermee dagelijks de strijd aangaan.

Daarmee blijft nog steeds de vraag onbeantwoord of ongeremd alcoholgebruik het gevolg is van aanleg in de hersenen of dat de hersenen zich daardoor ontwikkeld hebben waardoor alcoholafhankelijkheid is ontstaan. Kortom, uitdagingen genoeg om effectieve behandelingen te blijven ontwikkelen zodat deze groep mensen de mateloosheid van alcoholgebruik te lijf kan gaan.

Meer informatie

Trubendorffer logo
www.trubendorffer.nl
Bel 085 – 018 8100 voor hulp bij alcoholverslaving

Gerelateerde artikelen

Als je last hebt van een verslaving dan is het overwegen van een afkickkliniek zeker een goede optie. Maar weet je niet wat je kan verwachten van een afkickkliniek? Dan is…

Op dinsdag 29 januari ontvangt longarts en strijder tegen de tabaksindustrie Wanda de Kanter het eerste exemplaar van ‘Mij pak je niet’: het eerste boek voor jongeren over roken. Kinderboekenschrijfster…

Huisartsen registreren alcoholmisbruik door patiënten niet of nauwelijks. “Dit heeft onder andere te maken met het feit dat alcoholmisbruik bij patiënten vaak niet door de huisarts wordt herkend”, zegt promovenda…

Mensen met een verslaving krijgen vaak te maken met stigmatisering. Niet alleen vanuit het algemene publiek, maar ook vanuit de hulpverleners. Leonieke van Boekel, senior onderzoeker bij Tranzo, Tilburg University,…

Zijn jouw voornemens om minder te drinken nu al van de baan? Je bent niet de enige. Onderzoekers van the University of Bristol hebben aangetoond dat de meeste mensen binnen…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.