Dieudonnée (31) is allergisch voor vele soorten voedsel: noten, steen- en pitvruchten, meloen, wortel, selderij, paprika en zo verder. Daarnaast kan ze niet tegen huisstofmijt, honden, vogels en katten én is ze lactose-intolerant. Hoe gaat ze om met al deze beperkingen?

Wat waren je eerste klachten?

“In de puberteit – rond mijn 13e jaar – is het begonnen met klachten van kortademigheid, vermoeidheid, continue verkoudheid, loopneuzen, rode ogen en gezwollen, schrale oogleden. Mijn ouders hebben me op dat moment meegenomen naar de huisarts, die me doorverwees naar de allergoloog. Na vele tests werd vastgesteld dat ik dus allergieën had.”

Hoe lang duurde het tot de diagnose?

“Ik heb zeker een aantal maanden rondgelopen met de klachten. Eerst probeerden we de drogisterij-artikelen tegen hooikoorts, echter bleven mijn klachten aanhouden. Na de doorverwijzing bleek al snel dat het maanden ging duren voordat ik gezien kon worden door de allergoloog. Uiteindelijk was ik 15 toen de diagnoses gesteld werden.”

Wat voor impact heeft je voedselallergie op je dagelijks leven gehad?

“Het heeft veel impact, ik moet echt altijd alert zijn en opletten. Boodschappen doen kost me ontzettend veel tijd, omdat ik alle etiketten moet checken. Je kunt niet zomaar blind vertrouwen op een product dat je altijd gebruikt, omdat fabrikanten nogal eens de ingrediënten veranderen zonder het op de verpakking te zetten.

Ook bijvoorbeeld ‘even’ uit eten gaan is lastig, of even ergens een broodje halen/eten. Als ik ergens naartoe ga, check ik vooraf welke restaurants er in de buurt zijn en kijk ik naar de menukaart (allergenenkaart). Het vergt dus wat extra energie, maar het is gelukkig niet onmogelijk. En vergeet natuurlijk niet dat het ook impact heeft op mijn partner. Die moet verplicht mee eten met het dieet.”

Welke behandelingen heb je gehad voor je voedselallergie?

“Ik heb een behandeling met chronische medicatie. Tevens heb ik noodmedicatie die ik snel moet innemen in het geval van een allergische reactie. Verder heb ik ook de desensibilisatie gehad gedurende 5 jaar, om zo de allergieën voor huisstofmijt, graspollen en berkenpollen te laten verminderen. Destijds heeft het me geholpen en is het verminderd, maar twee jaar geleden bleek dat de allergieën in ernst waren toegenomen.”

Hoe gaat het nu met je?

“Op zich gaat het goed met me, maar ik heb wel momenten dat ik mijn allergieën en intolerantie zo ontzettend beu ben! Ik eet gedwongen vaak rijst, gelukkig kan ik daarin variëren met verschillende soorten rijst. En ik heb ook weleens zin in een lekkere taart van de bakker, of een eenvoudig broodje. Die momenten zijn soms wel zwaar.
Wat ik wil meegeven aan lotgenoten: je bent niet alleen, er zijn steeds meer mensen die allergisch zijn voor één of meerdere dingen. Zorg goed voor jezelf! Ben zuinig op je lichaam.”