Blijf op de hoogte

Alternatieve behandeling bij ijzerstapelingsziekte

Het selectief afnemen van rode bloedcellen voor de behandeling van ijzerstapeling is een effectief en patiëntvriendelijk alternatief voor aderlating. Dat stelt Eva Rombout van het Maastricht UMC+ en Sanquin in haar proefschrift naar de behandeling van de erfelijke aandoening hemochromatose, ofwel ijzerstapeling in het lichaam. De huidige standaardbehandeling is het afnemen van bloed door middel van aderlating. Deze methode kent bijwerkingen en patiënten dienen tijdens de beginfase van de ziekte wekelijks een halve liter bloed af te staan. Door selectief alleen rode bloedcellen af te nemen, kunnen het aantal behandelingen en daarmee de belasting voor patiënten worden teruggebracht.

Wat is ijzerstapeling?

IJzerstapeling is een erfelijke aandoening, waarbij een teveel aan ijzer wordt opgenomen in het lichaam. Als dat te laat wordt ontdekt of onbehandeld blijft, kan dat ernstige schade veroorzaken aan diverse organen, waaronder lever, hart en alvleesklier. Afhankelijk van de locatie waar ijzer zich ophoopt, kunnen bijvoorbeeld levercirrose, hartritmestoornissen of diabetes ontstaan. Patiënten hebben vaak te kampen met chronische vermoeidheid, gewrichts- en buikklachten.

Aderlaten

Behandeling is gericht op ‘ontijzeren’ van het lichaam en bestaat uit twee fasen: het terugbrengen van de ijzerconcentratie tot een acceptabel niveau (initiële fase) en vervolgens het op peil houden van de ijzerwaarden (de onderhoudsfase). De standaardmethode is aderlating, waarbij patiënten in de eerste fase wekelijks een halve liter bloed moeten afstaan. In de onderhoudsfase wordt gedurende de rest van het leven nog enkele keren per jaar bloed afgenomen. Sommige patiënten ondervinden hiervan echter bijwerkingen, zoals moeheid en flauwvallen. Ongeveer één op de acht overweegt zelfs te stoppen met aderlaten. Dat vraagt om patiëntvriendelijkere alternatieven.

Selectief afnemen van rode bloedcellen

Rombout onderzocht de effectiviteit en doelmatigheid van zogeheten erytrocytaferese. Simpel gezegd is dat het selectief afnemen van rode bloedcellen met behulp van een speciaal afereseapparaat. Dit is een alternatief voor aderlaten, maar wordt nog weinig toegepast. Uit het onderzoek van de promovenda bleek onder meer dat deze techniek het aantal behandelingen met 57 procent laat afnemen in de initiële fase en met 42 procent in de onderhoudsfase. Patiënten hoeven dus minder vaak naar het ziekenhuis of Sanquin bloedbank voor behandeling. Dit kan resulteren in verlaging van de totale behandelkosten en minder belasting voor patiënten.

81% geeft voorkeur aan alternatieve behandeling

Het merendeel van de patiënten (81 procent) gaf uiteindelijk de voorkeur aan erytrocytaferese boven het aderlaten. Zo leidde het lagere aantal behandelingen en de hogere effectiviteit tot een beter algemeen gevoel van welzijn. “De patiënt staat centraal en zijn keuze voor behandeling moet leidend zijn”, zegt Rombout. “Met dit promotieonderzoek hebben we laten zien dat het selectief afnemen van rode bloedcellen met een aferesemachine een effectieve behandelwijze is en beschouwd moet worden als een serieus alternatief voor aderlaten, vooral in de initiële fase.”

Bron: Maastricht UMC+

Gerelateerde artikelen

Sikkelcelziekte is een ernstige, erfelijke ziekte die gepaard gaat met bloedarmoede en schade aan diverse organen in het lichaam. Patiënten hebben hun leven lang te maken met gezondheidsproblemen, ziekenhuisopnames en…

Lymfangioleiomyomatose (LAM) is een zeldzame progressieve aandoening, die met name vrouwen in de vruchtbare periode treft. De meerderheid heeft last van kortademigheid en vermoeidheid. Ook kunnen er soms bloedingen in…

Hemofilie is een erfelijke ziekte, waarbij het bloedstollingsproces uit balans is. Patiënten missen ofwel stollingsfactor VIII (acht) of IX (negen). Belangrijke eiwitten in het bloed die een rol spelen bij…

Hemofilie is een relatief onbekende ziekte. Dat is niet zo vreemd want Nederland telt circa 1600 patiënten, wat de ziekte zeldzaam maakt. “Als men al in aanraking komt met de…

De afgelopen jaren heeft de antistollingszorg in Nederland diverse veranderingen ondergaan. Een daarvan is de introductie van nieuwe medicijnen: de NOAC’s (nieuwe orale anticoagulantia), ook wel aangeduid als DOAC’s (directe…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.