Ga naar de audio-versie

Nieuwe bevindingen leveren mogelijk bewijs voor de oorzaak van CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom). Onderzoekers van de Cornell University bestempelen een gebrek aan verscheidenheid van bacteriën in het darmkanaal als oorzaak van de CVS-symptomen.

Diversiteit aan bacteriën ontbreekt

In totaal werden er 88 mensen onderzocht, waarvan ongeveer de helft CVS had. Van alle personen werden bloedstalen en proefmonsters van de ontlasting afgenomen. Bij de personen met CVS bleek dat er een lage diversiteit van bacteriën aanwezig was. Andere chronische aandoeningen die hierin overeenkomsten laten zien, zijn de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Bacteriën zijn nodig voor het actief houden van de darmen. Als er geen balans is in het aantal goede en slechte bacteriën, zorgt dit hoogstwaarschijnlijk voor problemen in het darmkanaal. In bloedstalen van patiënten met CVS werden ook aanwijzingen gevonden van ontstekingen. Bacteriën die vanuit de darmen in het bloed terechtkomen kunnen het immuunsysteem aantasten, waardoor de klachten van patiënten verergeren.

Geen psychologische maar biologische factor

Artsen blijven zich bezighouden met het vinden van een verklaring voor chronische vermoeidheid. Patiënten met CVS weten nu vaak niet waar ze aan toe zijn omdat hun klachten worden gerelateerd aan psychologische factoren. Onderzoeker Maureen Hanson noemt dit ‘een belachelijke gedachte’.

Het onderzoek van Hanson naar de microbiota in het darmkanaal (de gezamenlijke micro-organismen in de darmen waaronder bacteriën) moet nog worden versterkt met uitgebreider onderzoek. Het onderzoek laat echter wel degelijk zien dat een biologische factor meespeelt. In de toekomst zou het testen van de microbiota in het darmkanaal een vast onderdeel moeten worden bij het vaststellen van een diagnose.

Betere behandeling van CVS

De behandeling van CVS bestaat nu in de meeste gevallen uit verschillende vormen van therapie. Als vervolgonderzoek kan aantonen dat meer diversiteit van bacteriën in de darmen noodzakelijk is om de klachten van CVS te verminderen, biedt dit perspectief voor een betere behandeling.

Een methode waarop dan gericht kan worden is de aanpassing van het dieet. Hanson zegt hierover dat probiotica (levende goede bacteriën) in voeding of supplementen ervoor kunnen zorgen dat de balans in de darmen herstelt.

Bron: Microbiome Journal.

Luister hieronder naar de audio-versie van dit nieuwsbericht