Als je een partner hebt die met insomnia kampt, kun je geneigd zijn om adviezen te geven om het slaapprobleem op te lossen. Misschien is het echter beter om dit advies voortaan voor je te houden.

Australische slaapspecialisten zijn er namelijk achter gekomen dat het juist averechts werkt als de geliefde zijn of haar partner tips geeft om weer in slaap te vallen. “Bedpartners kunnen zelfs de insomniasymptomen bij de partner met slaapproblemen versterken”, zegt Alix Mellor, coördinator van het Researching Effective Sleep Treatments (REST) project bij de Monash University.

Suggesties om in slaap te vallen

Mellors team onderzocht 31 partners van insomniapatiënten die een behandeling zochten voor hun slaapprobleem.

Ruim driekwart van de kandidaten zei dat ze hun insomniapartner het advies gaven om of eerder naar bed te gaan of juist lang op te blijven. Helaas werken beide suggesties niet, vinden de specialisten.
Meer dan veertig procent adviseerden zijn of haar partner om bezig te blijven in bed. Denk bijvoorbeeld aan lezen of televisiekijken. Daarnaast adviseerde meer dan een derde om overdag dutjes te doen, koffie te drinken of bepaalde activiteiten overdag over te slaan. De slaapexperts vonden geen van bovengenoemde ideeën goed.

Resultaten

Insomniapatiënten raken overdag geïrriteerd en zijn vaak moe, omdat ze ’s nachts niet goed hebben geslapen. Ook bedpartners ondervinden last van het slaapgedrag van de partner met slaapproblemen.
“Volgens onze voorlopige resultaten blijkt dat de bedpartner bezorgd is om zijn partner met insomnia”, aldus Mellor.

Mellor is van mening dat er effectievere behandelingen ontwikkeld kunnen worden door juist te kijken naar het gedrag van de bedpartner zonder insomnia.

De resultaten van dit onderzoek zijn verschenen in het tijdschrift Sleep.