Bepaalde vormen van basaalcelcarcinoom kunnen met ontstekingsremmende zalf behandeld worden in plaats van met een chirurgische ingreep. Door uitgebreide analyse van het hele DNA van basaalcelcarcinomen kwamen onderzoekers van het Maastricht UMC+ (waaronder Tjinta Brinkhuizen) tot hun bevindingen.

Naast bekende genetische veranderingen spelen ook zogenoemde epigenetische veranderingen een grote rol bij het ontstaan van de huidkanker. Deze epigenetische veranderingen activeren een ontstekingsreactie in de tumorcellen. Ingrijpen op dit mechanisme met een ontstekingsremmende zalf levert goede behandelresultaten op.

Niet-chirurgische behandeling van basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Eén op de vijf Nederlanders krijgt er gedurende zijn of haar leven mee te maken. Omdat opereren van die huidcelwoekering nog steeds de meest effectieve behandelvorm is, worden de meeste basaalcelcarcinomen nu nog chirurgisch verwijderd.

Niet-operatieve behandeling van basaalcelcarcinomen met een zalf heeft verschillende voordelen. Het levert betere cosmetische resultaten op en een hogere tevredenheid van de patiënt. Daarnaast kost de behandeling minder tijd en minder geld. Het uitpluizen van het mechanisme waardoor deze tumor ontstaat, geeft richting aan het ontwikkelen van nieuwe, niet-operatieve maar wel doelgerichte behandelvormen. Doelgerichte behandelingen zijn de toekomst in de kankertherapie omdat deze aangrijpen op specifieke eigenschappen van de kankercellen. Hierdoor worden de gezonde cellen minder beschadigd.

Epigenetische veranderingen

In haar onderzoek heeft Tjinta Brinkhuizen gekeken naar epigenetische veranderingen (genetische overdracht die niet gekoppeld is aan de DNA-bouwstenenvolgorde) in basaalcelcarcinomen. Het bleek dat de epigenetische veranderingen in het basaalcelcarcinoom leiden tot een ontsteking die groei van de kankercellen bevordert.

Door de ontsteking te onderdrukken met een goedkope, alom verkrijgbare ontstekingsremmer in gelvorm kan het basaalcelcarcinoom succesvol behandeld worden. “Uit onze onderzoekresultaten kunnen we concluderen dat de behandeling goede resultaten heeft en duidelijk minder huidbeschadiging oplevert”, aldus promovenda Brinkhuizen. “Met het onderzoek is een eerste stap gezet naar nieuwe non-invasieve doelgerichte behandeling van basaalcelcarcinomen.”

Bron: Maastricht UMC+.