Blijf op de hoogte

Bijnierschorsinsufficiëntie – De behandeling en medicatieverandering met dr. Franken

0:00
0:00

In deze video over bijnierschorsinsufficiëntie vertelt internist-endocrinoloog Dr. Franken over de behandeling en aandachtspunten bij medicatieverandering. Bijnierschorsinsufficiëntie is een zeldzame aandoening waarbij de bijnierschors te weinig bijnierschorshormonen aanmaakt. Primaire bijnierschorsinsufficiëntie wordt ook wel de ziekte van Addison genoemd.

Behandeling

Dr. Franken gaat in op drie pijlers van de behandeling van bijnierschorsinsufficiëntie:

  • De eerste pijler is het aanvullen van het tekort aan cortisol d.m.v. hydrocortison medicatie.
  • De tweede pijler is stressmanagement. In stresssituaties hebben patiënten extra hydrocortison nodig, anders kan er een levensbedreigende situatie ontstaan. Op BijnierNet zijn er stressschema’s beschikbaar om patiënten hiermee te helpen.
  • Bijniervereniging NVACP en BijnierNet.

Medicatieverandering

Er zijn twee soorten hydrocortison medicijnen voor bijnierschorsinsufficiëntie: de kortwerkende medicatie en de langwerkende hydrocortison (met vertraagde afgifte).

Dr. Anton geeft aan dat medicatieverandering kan leiden tot onder- of overbehandeling. Uit onderzoek blijkt dat goede voorlichting belangrijk is voorafgaand aan medicatieverandering, om ernstige situaties te voorkomen, zoals een bijniercrisis.

Voorbeelden van onderhandeling zijn moeheid, duizeligheid en buikpijn. Bij te veel gebruik van hydrocortison kan een patiënt last ervaren van: overgewicht, een hoge bloeddruk en slapeloosheid.