Blijf op de hoogte

Bekkenbodemproblemen oplossen!

Een zwangerschap en bevalling kunnen leiden tot flinke bekkenbodemproblemen. Zeker als het gaat om een gecompliceerde bevalling als kunstverlossing of een langdurige uitdrijving. Die klachten kunnen uiteenlopen van ongewenst urineverlies en anale incontinentie tot een recto-vaginale fistel.

Maak bekkenbodemproblemen bespreekbaar

Vaak lopen mensen jarenlang met bekkenbodemproblemen rond voordat ze zich bij een huisarts melden. Praten over incontinentie, zeker ontlastingsincontinentie, is niet makkelijk en het taboe is nog altijd groot. Overigens is ook niet iedere arts er dol op en dat maakt het probleem zeker niet kleiner. Toch is het belangrijk om de gêne te overwinnen en de stap naar een specialist te maken, want de genoemde problemen hebben vaak ook een grote impact op de privésituatie, zoals seksualiteit. Dat geldt voor alle aan de bekkenbodemproblemen of klachten die daaraan gerelateerd zijn.

De rol van de proctoloog

Voor klachten aan de endeldarm en anus is een proctoloog de aangewezen persoon. De proctologie is een specialisme op zich: het gebied rond de anus is lastig om te opereren omdat de huid ter plekke zeer dun is en de reactie van het anale weefsel onvoorspelbaar is. Daarnaast is een wond uiteraard niet steriel te houden: mensen met een operatiewond moeten nu eenmaal ook naar de wc.

Na een bevalling, maar niet uitsluitend, kan het spierweefsel van de bekkenbodem beschadigd zijn zonder dat dat aan de buitenkant te zien is. Meer aandacht voor deze problematiek is, gezien de klachten en ongemakken die het op kan leveren, zeker op z’n plaats.

Verbetering van de zorg

Zorgverleners kunnen op verschillende momenten een rol spelen. Bijvoorbeeld tijdens de bevalling zelf en het eventuele hechten. Het herkennen van problemen in het perineum en de sluitspieren kunnen beter. Er gaan stemmen op die vinden dat een rectaal toucher na elke bevalling standaard zou moeten zijn om een beter beeld van de status van de bekkenbodem te krijgen. Ook bij de nacontrole, zes weken na de bevalling zou gestandaardiseerd kunnen worden, waarbij vrouwen naar incontinentieklachten gevraagd kan worden. Overigens zijn bekkenbodemproblemen niet alleen voorbehouden aan vrouwen, ook mannen kampen met proctologische problemen.

Gerelateerde artikelen

De menstruatiecup en de voordelen ervan zijn bij steeds meer vrouwen bekend. Zo zijn menstruatiecups gezonder, duurzamer en comfortabeler dan tampons en maandverband. Hieronder leggen we uit wat het precies…

De meeste mensen ondergaan medische zorg en behandelingen het liefst dichtbij huis en in een vertrouwde omgeving. Toch wijkt een deel van de Nederlanders met een onvervulde kinderwens uit naar…

Voor wie het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, biedt de medische wetenschap steeds vaker uitkomst. Niet iedereen kan echter overal terecht. “Nederland kent voornamelijk klassieke protocollen…

Een onvervulde kinderwens is confronterend. Stellen bij wie het niet lukt om zelf zwanger te worden, komen bijna dagelijks in aanraking met baby’s en kinderen. Hoewel een op de zes…

Zwanger worden is niet voor iedereen op de natuurlijke manier mogelijk. Wanneer dit het geval is, kan een fertiliteitstraject uitkomst bieden. Deze zorg moet patiëntgericht zijn en begint altijd bij…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.