Meer warmte lijkt op komst en zal hoogstwaarschijnlijk zorgen voor een vloedgolf van muggen. Warmte wordt namelijk gezien als (grootste) bron voor het aantrekken van muggen. Maar waarom worden sommige personen meer geprikt, als iedereen in dezelfde warme omgeving aanwezig is? Lees welke vier factoren bijdragen aan een grotere kans op het aantrekken van muggen. En of jij een muggenmagneet blijkt te zijn.

Bloedgroep O | Mijn Gezondheidsgids

1. Bloedgroep O

Muggen voeden zich met de eiwitten die in ons bloed zitten. Eerder onderzoek heeft laten zien dat mensen met bloedgroep type O meer muggen aantrekken. Best oneerlijk als je bedenkt dat je bloedgroep op basis van erfelijkheid is en je dit niet zomaar kunt uitzetten. Daar komt ook nog eens bij dat deze bloedgroep bij ongeveer 50% van de Nederlanders voorkomt.

zwangere-vrouwen

2. Zwangere vrouwen

Het uitademen van een hoge concentratie koolstofdioxide (CO2) is een andere factor die muggen aantrekt. Vooral zwangere vrouwen vormen een doelwit omdat zij veel CO2 uitademen. Volgens onderzoek zo’n 21% meer. De gevoeligheid van muggen voor CO2 heeft te maken met een van hun organen. Hiermee kunnen ze vanaf ongeveer 50 meter koolstofdioxide waarnemen.

Huid | Zweet | Mijn Gezondheidsgids

3. Sporten en bewegen

Een andere groep die waarschijnlijk niet ontkomt aan muggenbeten zijn mensen die zich “zwaar” fysiek inspannen (bijvoorbeeld door sport). Het lichaam scheidt meerdere stoffen uit via zweet (waaronder melkzuur) na fysieke inspanning. Muggen worden aangetrokken door deze stoffen. Daarnaast krijg je van sporten een hogere lichaamstemperatuur die ze aantrekt.

Alcohol | Risico | Muggen

4. Gebruik van alcohol

Wat ook een hogere lichaamstemperatuur oplevert is het drinken van alcohol. Wetenschappelijk gezien is de relatie tussen consumptie van alcohol en aantrekken van muggen nog niet bewezen. Desondanks is het met mogelijk een warme zomer in het vooruitzicht, een optie voor liefhebbers van een drankje om iets anders te kiezen.