Blijf op de hoogte

Betere zorg bij depressie

Nathalie Kelderman, directeur Depressie Vereniging

Namens de Depressie Vereniging nam ik als ervaringsdeskundige deel aan het team depressiezorg van Zilveren Kruis. Ik heb echt vanuit de patiënt gekeken naar het aanbod. Soms leverde dat goede discussies op. En ik merkte dat Zilveren Kruis de stem van de patiënt oprecht belangrijk vond. Depressie is een veelvoorkomende ziekte en gelukkig is er goede behandeling mogelijk. Maar het komt nog vaak voor dat de zorg niet goed toegankelijk is. Bijvoorbeeld door lange wachttijden. Ook de kwaliteit en effectiviteit van de behandeling is niet bij iedere instelling even goed. Samen met Zilveren Kruis voerden wij hierover gesprekken met 24 GGZ-instellingen. Uit deze gesprekken en uit de dossiers bleken kwaliteitsverschillen tussen zorginstellingen. Vijf GGZ-instellingen waren aantoonbaar beter. En dit kan wel net het verschil maken in de toegang tot en kwaliteit van een behandeling. We kunnen nu mensen met vragen over depressie behandeling wijzen op de vijf gekozen GGZ instellingen.”

[Met raad en daad: ook voor depressiezorg
Peter van Zuidam, adviseur GGZ bij Zilveren Kruis

“Een depressie heeft grote invloed op het leven van veel mensen én hun naasten. Maar liefst 1 op de 5 Nederlanders krijgen er in hun leven mee te maken. Als je een depressie hebt gehad, is het risico op een terugval 50%. Het kan zelfs een chronische aandoening worden. Zilveren Kruis wil dat klanten met een depressie de beste behandeling krijgen. En dat de kans op nog een depressie kleiner wordt. Samen met de Depressie Vereniging selecteerden we vijf GGZ-aanbieders: HSK, Lentis, Max Ernst GGZ, Mentaal Beter en de Parnassia Groep. Deze aanbieders hebben aangetoond dat zij uitstekende depressiezorg bieden, waarbij de kans op een nieuwe depressie zo klein mogelijk is.”

Zilveren Kruis adviseert, klant kiest
We sturen onze klanten niet naar deze vijf zorgaanbieders, maar we adviseren en delen informatie over de verschillende depressiebehandelaars. Zo staan we onze klanten bij met raad en daad.

Meer informatie: zk.nl/depressie

Sneller herstel Mentaal Beter is één van de vijf voorkeursaanbieders van Zilveren Kruis.
Kosse Jonker, Klinisch Psycholoog van Mentaal Beter legt uit waarom:

“Bij Mentaal Beter behandelen wij jaarlijks honderden mensen met een depressie. Dit doen we met ‘evidence based’ behandelmethoden, zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en interpersoonlijke psychotherapie. Naast het behandelen van de depressieve klachten, is er ook veel aandacht voor het herstel van het maatschappelijk en persoonlijk functioneren. Denk hierbij aan de terugkeer naar werk, het functioneren binnen het gezin en de lichamelijke gezondheid. Het gebruik van e-health programma’s speelt hierbij ook een belangrijke rol. Als het gaat om de resultaten van onze depressiebehandelingen, scoren we bijna twee keer zo hoog als het landelijk gemiddelde in kortere behandeltijd en krijgen wij een 8,5 voor klanttevredenheid. Ook onze terugvalpreventie (voorkomen van een nieuwe depressie) is aantoonbaar beter dan gemiddeld. Mentaal Beter heeft maar liefst 25% minder terugval t.o.v. de groep vergelijkbare aanbieders; een belangrijke reden waarom Zilveren Kruis ons geselecteerd heeft als één van de vijf aanbieders voor betere depressiezorg.”

Meer informatie: mentaalbeter.nl

logo-backpage

Gerelateerde artikelen

“Je moet gewoon positief denken.” Het is een uitspraak waar te veel mensen met een depressie nog mee geconfronteerd worden. Ondanks overheidscampagnes, evenementen en aandacht in de media is er…

Mensen die wonen in een gebied waar sprake is van ernstige luchtvervuiling rapporteren vaker depressieve gevoelens. Dat laten de resultaten zien uit een onderzoek van de Universiteit Gent in samenwerking…

Het oproepen van positieve gebeurtenissen en ervaringen kan jongeren helpen om veerkrachtig te worden tegen depressie op latere leeftijd. Dat suggereren wetenschappers van de Universiteit van Cambridge. De resultaten van…

8% van de 12- tot 25-jarigen geeft aan psychisch ongezond te zijn. Dit blijkt uit vragen die ze daarover hebben beantwoord. Het is een lichte stijging ten opzichte van tien…

Uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijkt dat depressieve gevoelens maar moeilijk op tafel komen. Vooral de risicogroepen – jongeren tussen de 13 en 18…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.