Blijf op de hoogte

Bevallen in een couveusesuite

Op 17 juni beviel Wendy Jacobs van een eeneiige tweeling: Lotte en Karlijn. Omdat de tweeling al na 33,5 week zwangerschap ter wereld kwam, was opname in een couveuse noodzakelijk. Of liever: het gezin nam intrek in een couveusesuite.

Echo’s van de tweeling

Omdat het vermoeden bestond dat er problemen konden optreden tijdens de zwangerschap, stond Wendy al lange tijd onder strikte controle van de gynaecoloog. Bij een eeneiige tweeling bestaat de kans op een tweelingtransfusiesyndroom (TTS), waarbij het ene kind zich kan voeden ten koste van de ander. Al na 7 weken had Wendy de eerste echo omdat de zorg na een eerdere ‘missed abortion’ verhoogd was.

Toen bleek ook dat ze zwanger was van een tweeling. De medische molen kwam direct goed op gang. Wendy: “We hebben heel veel controles gehad om maar te blijven monitoren hoe de tweeling zich hield. De laatste echo was op 14 juni, waaruit bleek dat de bloedtoevoer via de navelstreng naar de kleinste niet helemaal goed was.” Gevolg was dat de tweeling via een keizersnede ter wereld kwam.

Speciale couveusesuite

Het gezin (Wendy, haar partner Allard én de tweeling in een speciale couveusesuite) bivakkeerde vervolgens in het ziekenhuis waar Wendy beviel. Ze kunnen gebruik maken van de suite tot de tweeling ontslagen wordt. De suite is een speciale kamer met een bed voor Wendy, relaxstoel annex bed voor de partner en badkamer.

“Je kunt hier 24 uur per dag in- en uitlopen. Er is uiteraard medische apparatuur aanwezig. Verder een commode en badje om de thuissituatie al enigszins na te bootsen. We leren hier ook hoe we onze kinderen moeten verzorgen om ons thuis zelfstandig te kunnen redden”, vertelt Wendy. Een soort hotelkamer in het ziekenhuis dus, waar Wendy en Allard ook gebruik kunnen maken van maaltijden. Het geeft veel rust.

Contact met anderen

Wendy maakt een vergelijking met de ‘oude’ couveuse-afdeling. Nu heeft iedereen een eigen kamer en daardoor mist ze het contact met andere, gelijkgestemde ouders. Maar tijdens de buffetmaaltijden in de lounge zoeken de ouders elkaar wel op. “Er zijn zeker meer voor- dan nadelen. Ik kan hier overdag gewoon bij mijn kinderen blijven. ’s Avonds ga ik wel naar huis om daar te slapen.” Wendy laat de tweeling in vertrouwde handen achter en volgt het advies dat de verpleegkundigen haar geven: zorg ook voor jezelf, want er komt nog een drukke tijd aan waarin je je energie nodig hebt.

Rust in het ziekenhuis

Vanaf dag één werd Wendy gekenmerkt als ‘medisch patiënt’ in plaats van ‘gynaecologisch patiënt’, waardoor duidelijk was dat ze in het ziekenhuis zou bevallen. Daar heeft ze zich met haar partner al die tijd op kunnen voorbereiden. Ook dat gaf rust. Van de twee meisjes is Lotte iets verder in haar ontwikkeling dan Karlijn, maar de couveusesuite blijft beschikbaar totdat beide meisjes ontslagen zijn. “Lotte kan wel al eerder ontslagen worden als patiënt, maar kan hier blijven logeren totdat ook Karlijn zo ver is. Dat stelde mij erg gerust. Beslissingen worden voortdurend in samenspraak genomen. Helemaal goed.”

Gerelateerde artikelen

De menstruatiecup en de voordelen ervan zijn bij steeds meer vrouwen bekend. Zo zijn menstruatiecups gezonder, duurzamer en comfortabeler dan tampons en maandverband. Hieronder leggen we uit wat het precies…

De meeste mensen ondergaan medische zorg en behandelingen het liefst dichtbij huis en in een vertrouwde omgeving. Toch wijkt een deel van de Nederlanders met een onvervulde kinderwens uit naar…

Voor wie het niet lukt om op natuurlijke wijze zwanger te worden, biedt de medische wetenschap steeds vaker uitkomst. Niet iedereen kan echter overal terecht. “Nederland kent voornamelijk klassieke protocollen…

Een onvervulde kinderwens is confronterend. Stellen bij wie het niet lukt om zelf zwanger te worden, komen bijna dagelijks in aanraking met baby’s en kinderen. Hoewel een op de zes…

Zwanger worden is niet voor iedereen op de natuurlijke manier mogelijk. Wanneer dit het geval is, kan een fertiliteitstraject uitkomst bieden. Deze zorg moet patiëntgericht zijn en begint altijd bij…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.