Regelmatig joggen en andere vormen van beweging kan biologische veroudering vertragen, dat beweren onderzoekers van de Brigham Young University.

Onderzoek naar beweging en biologische veroudering

De onderzoekers analyseerden een studie onder meer dan 5800 Amerikanen. Hieruit konden ze concluderen dat de mensen die vaak bewogen, significant langere telomeren hadden. Dit was in vergelijking met de mensen die gemiddeld of weinig bewogen.

Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen. Elke keer als een cel repliceert, gaat er een klein beetje van dat uiteinde verloren. Over het algemeen verkleinen de telomeren dus naarmate de tijd vordert, maar uit het onderzoek bleek dat beweging dat proces kan vertragen.

De deelnemers die veel aan lichaamsbeweging deden, hadden zeven jaar minder veroudering dan de gemiddelde actievelingen. Dit was zelfs negen jaar in vergelijking met de mensen die weinig bewogen.

Fysieke activiteit

De onderzoekers spraken van hoge fysieke activiteit wanneer vrouwen 30 minuten, en mannen 40 minuten per dag gingen joggen. Dit moest dan vijf dagen per week gebeuren. “Als je een significante vermindering wilt zien op het gebied van biologische veroudering, moet je frequent en intensief bewegen,” zegt prof. Larry Tucker.

“Dat je 40 jaar oud bent betekent niet meteen dat je biologische leeftijd ook 40 is. We kennen allemaal mensen die jonger lijken dan ze zijn. Hoe actiever we dus zijn, hoe minder biologische veroudering er in ons lichaam plaatsvindt.”

Geen hard bewijs

De onderzoekers konden nog geen hard bewijs leveren dat fysieke activiteit de verkorting van telomeren vertraagt. “We wisten al dat regelmatig bewegen helpt bij het verlengen van de levensduur. En nu weten we dat die verlenging misschien te maken heeft met het voorkomen van telomeerverkorting .”

Het onderzoek wordt in de medische uitgave Preventive Medicine gepubliceerd.