Sinds mei 2015 is er een zikavirusuitbraak in Zuid- en Midden-Amerika, inclusief het Caribisch gebied. Het zika-virus kan aangeboren afwijkingen veroorzaken, waaronder microcefalie (kleine schedelomvang). Hoewel de internationale noodsituatie door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is opgeheven, blijft alertheid noodzakelijk. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden moeten nog steeds rekening houden met het virus wanneer zij op reis willen gaan.

Reisadvies voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen die naar een land willen reizen met een hoog risico om zika-virus op te lopen, wordt aangeraden dit uit te stellen tot na de zwangerschap. Vrouwen die zwanger willen worden en naar een land reizen waar zika-virus voorkomt, wordt geadviseerd om de zwangerschap uit te stellen tot minimaal 1 maand na terugkomst.

Seksueel contact

Het zika-virus kan sporadisch via seksueel contact worden overgedragen. Het virus is namelijk in het sperma gevonden. De kans om zo besmet te raken wordt echter als heel klein ingeschat. Om deze besmetting helemaal te voorkomen wordt aan mannen die in landen zijn geweest met een hoog risico om het virus op te lopen, geadviseerd om gedurende twee maanden een condoom te gebruiken. Zeker wanneer zij seks hebben met een zwangere vrouw.

Infectie van het zika-virus

Het virus wordt verspreid door de gelekoortsmug, of denquemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. Een infectie met zika-virus verloopt meestal vrij mild. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wel is wetenschappelijk bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Bron: RIVM.