Vrouwen met onvoldoende niveaus van de bacteriële soort Methylobacterium lopen meer risico om borstkanker te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek dat recent is gepubliceerd in het tijdschrift Oncotarget.

Verband bacteriën en ziektes

Het menselijk microbioom, ofwel het totale aantal bacteriën in ons lichaam, speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziektes. Zo bleek uit eerder onderzoek dat onze darmbacteriën zijn verbonden aan een tal van aandoeningen, zoals Parkinson en diabetes type 2. Ook stelden wetenschappers dat deze darmbacteriën oestrogeenniveaus kunnen reguleren, wat kan leiden tot borstkanker.

Er is echter nog nauwelijks aandacht geweest voor de bacteriën in het borstweefsel bij het ontstaan van borstkanker. He team besloot zich hierop te richten.

Bacteriële disbalans

Voor het onderzoek bestudeerden de onderzoekers het borstweefsel van 78 vrouwen. 57 van hen hadden een borstamputatie ondergaan als gevolg van borstkanker. De overige 21 waren gezond en hadden in plaats daarvan een cosmetische borstoperatie ondergaan. Ook de orale bacteriën en die in de urine werden bekeken.

Uiteindelijk ontdekten de onderzoekers dat de vrouwen met borstkanker significant lagere niveaus van de bacteriële soort genaamd Methylobacterium bezaten. Ook zagen ze een hoger niveau van grampositieve bacteriën in urine.

Rol bacteriën bij borstkanker

De wetenschappers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om de rol van bacteriën bij borstkanker te begrijpen. Maar desondanks blijft hun studie een van de grootste die het microbioom bij borstkankerpatiënten heeft onderzocht.