Mannen hebben lopen meer risico om te overlijden door botbreuken die aan osteoporose (botontkalking) gerelateerd zijn. Deze aandoening komt echter vaker voor bij vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van de University of California dat binnenkort gepubliceerd wordt.

Osteoporose houdt in dat de botten brozer en poreuzer worden, waardoor er sneller fracturen optreden. Dit kan dodelijk zijn wanneer het bijvoorbeeld om een gevoelig lichaamsdeel gaat zoals de nek, maar er sterven ook veel ouderen aan de gevolgen van een heupbreuk.

Onderzoek naar osteoporose

Voor het onderzoek werd data geanalyseerd van meer dan één miljoen Amerikaanse 65-plussers, die tussen 2005 en 2009 een fractuur hebben opgelopen door osteoporose. 87 procent van deze testpersonen was vrouw. Eén jaar na de botbreuk was het sterftecijfer bijna 19 procent bij mannen en 13 procent bij vrouwen. Alleen bij enkelbreuken was het sterftecijfer ongeveer hetzelfde met slechts 8 procent.

Vrouwen hadden een vijfmaal hoger risico op een eerste botbreuk dan mannen, maar liepen binnen de drie daaropvolgende jaren minder risico op een tweede fractuur. Mannen die een operatie nodig hadden als behandeling voor hun eerste botbreuk liepen ook meer risico op een tweede fractuur, met alleen wervelcompressiefracturen (breuken in het wervellichaam) als uitzondering. Hier was het risico voor man en vrouw gelijk.

Belangrijkste bevindingen

Sterfgevallen door osteoporose blijken dus bij mannen vaker voor te komen, zegt onderzoeker dr. Alan Zhang: “Hoewel vrouwen meer risico lopen op osteoporose-gerelateerde botbreuken, hebben mannen evenveel risico op een tweede breuk en sterven ze vaker.”

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek laten zien dat het geslacht van invloed kan zijn op de breekbaarheid van de botten van osteoporosepatiënten. “Deze bevindingen kunnen gebruikt worden om osteoporosepatiënten beter van dienst te zijn na een eerste botbreuk.”