Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Ook is het nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Met het ouder worden helpt het tegen botontkalking. Als je helemaal geen zuivelproducten eet of drinkt is de kans op te tekort groot. Vaak maken mensen dan gebruik van calciumsupplementen.

Op basis van nieuwe bevindingen doet het gebruik van calciumsupplementen het risico op hart- en vaatziekten toenemen. De melden onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine. Het effect geldt niet voor calcium die uit voeding wordt verkregen. Deze zit in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.

Resultaten

Tien jaren van medisch onderzoek naar meer dan 2.700 volwassenen (45 – 85) gaf de volgende resultaten:

  • De groep volwassenen met de hoogste calciuminname had 27% minder risico op vaatziekten dan de groep met de laagste inname. Belangrijk hierbij was wel dat het ging om totale inname van calcium, dus via voeding en supplementen
  • Toen onderzoekers alleen keken naar de inname van supplementen bleken deze een hoger risico te geven op de opbouw van plaque in bloedvaten. En daarmee was ook de kans op hart- en vaatziekten groter. Het advies is dan ook om alleen (hooggedoseerde) calciumsupplementen te slikken op advies van een arts

Calcium uit voeding vs. supplementen

Volgens onderzoeker Erin Michos is er een duidelijk verschil in hoe ons lichaam reageert op de inname van calcium via voeding of supplementen. Het zou te maken kunnen hebben met ons lichaam dat niet in staat is om een hoge dosis supplementen te verwerken. Of het kan liggen aan de overige calciumzouten die supplementen bevatten.

Michos zegt dat de resultaten in ieder geval ook nog iets positiefs uitwijzen, voor mensen die calcium uit hun voeding binnenkrijgen. Deze zouden zoals eerder genoemd een lager risico hebben op vaatzieken.

Gebruik calciumsupplementen in NL

Ondanks dat gezonde voeding over het algemeen in alle nodige voedingsstoffen voorziet, gebruikt een kwart tot de helft van de Nederlandse bevolking van 7 tot 70 jaar voedingssupplementen.

Veel mensen slikken deze om een tekort te voorkomen, en vooral vanwege de positieve effecten op de gezondheid die ze mogelijk zouden hebben. Maar zoals ook uit dit onderzoek blijkt, wordt het steeds duidelijker dat deze gezondheidseffecten niet geheel aan te tonen zijn. Langdurig en overmatig gebruik van supplementen is misschien wel schadelijker voor de gezondheid.

Bron: Journal of the American Heart Association