Gynaecoloog Mark Hans Emanuel van het Spaarne Ziekenhuis beantwoordt vier vragen over het Syndroom van Asherman.

Wat is het Syndroom van Asherman?

Het Syndroom van Asherman is een aandoening waarbij de vrouw niet meer menstrueert omdat de baarmoeder in de holte verklevingen heeft ontwikkeld. Die ontstaan door een ingreep in de baarmoeder die gerelateerd is aan een zwangerschap. Denk daarbij aan een curettage voor een abortus of miskraam, of een kraambedcurettage vanwege placentaresten. Het ontstaat nooit spontaan.

Welke vrouwen krijgen dit syndroom?

Deze vrouwen hebben vaak al problemen met het placentaweefsel. Het lijkt alsof het zwangerschapsweefsel niet goed loslaat en na curettage ontstaan daar dan ook vaak de verklevingen. Of als de scheiding tussen baarmoederwand en placenta niet goed gemaakt wordt. Het lijkt erop dat de meeste vrouwen met deze aandoening a priori een wat dunner slijmvlies hebben. De meeste problemen ontstaan al bij de eerste zwangerschap. Iemand die een ongestoorde zwangerschap of een miskraamcurettage heeft gehad en daarna weer gewoon zwanger is geworden, heeft een lagere kans op het krijgen van dit probleem. Want je hebt die eigenschap of niet. Ik denk ook niet dat het bij iedere vrouw voor kan komen. Er heerst een beetje de gedachte dat het Syndroom van Asherman kan ontstaan door een fout uitgevoerde curettage, maar de experts zijn wel van die gedachte af. Ik denk echt dat het een eigenschap is die meer aan de vrouw gebonden is, dan aan degene die de curettage uitvoert.

 

Baarmoeder

Hoe is het Syndroom van Asherman te diagnosticeren?

De diagnose is te stellen met een hysteroscopie, waarbij we kijken in de baarmoeder. Dat gaat meestal poliklinisch. In de helft van de gevallen kunnen we de verklevingen dan direct wegknippen. De andere helft wordt op de OK geholpen. Na behandeling laten we een koperspiraaltje achter en geven gedurende zes weken wat extra vrouwelijk hormoon. Na zes weken wordt het spiraaltje verwijderd, twee weken later gevolgd door een controlehysteroscopie. Als alles goed is kunnen deze vrouwen gewoon weer zwanger worden, al houden ze een verhoogde kans op het optreden van de klachten.

Waarom is het Spaarne Ziekenhuis zo gespecialiseerd in diagnose en behandeling?

Dat is historisch gegroeid, we behandelen hier nu 80 tot 90 procent van alle Nederlandse vrouwen met deze aandoening, zo’n 100 tot 150 per jaar. Zelfs academische ziekenhuizen sturen patiënten naar ons door. Dat komt ook omdat Nederland vrij klein is. Het is lastig te behandelen en daarom is het goed om dit soort behandelingen te centreren, ook al omdat het niet om spoedgevallen gaat.