Op zoek naar een natuurlijk middel tegen veroudering? Probeer eens champignons. Wetenschappers van the Pennsylvania State University veronderstellen dat de schimmel boordevol antioxidanten zit die je gezondheid kunnen verbeteren.

De studie is recent gepubliceerd in het tijdschrift Food Chemistry.

Antioxidanten in champignons

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat champignons veel van het aminozuur ergothioneïne bevatten. Er was echter nog maar weinig bekend over het antioxidant glutathion.

Wanneer het lichaam voedsel oxideert om energie te produceren, ontstaan er een aantal vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen leeftijdsgebonden ziekten kunnen veroorzaken, zoals kanker en Alzheimer. De antioxidanten ergothioneïne en glutathion helpen om de meeste van hen in toom te houden.

De wetenschappers wilden bestuderen welke champignonsoort de meeste van deze stoffen bevat.

13 soorten champignons

Voor hun onderzoek bestudeerde het team 13 soorten champignons. Uiteindelijk bleek de Porcini-soort de hoogste concentratie antioxidanten te bevatten. De meer bekende, witte champignon had een lagere hoeveelheid. Toch was deze nog steeds hoger dan in andere voedingsbronnen.

Verband antioxidanten

Daarnaast vonden de wetenschappers een verband tussen ergothioneïne en glutathion. Champignons die hoge concentraties van het ene antioxidant bevatten, bleken ook veel van het andere te hebben. Het koken van de schimmel was niet van invloed op de samenstelling.

Volgens de wetenschappers zouden toekomstige studies zich moeten richten op de effecten van de twee antioxidanten op neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer.