Blijf op de hoogte

Cochleair implantaat verbetert cognitie ouderen

Belgische wetenschappers concluderen dat een cochleair implantaat bij slechthorende ouderen dementie kan tegengaan. “Op latere leeftijd zeggen mensen vaak dat een implantaat geen zin meer heeft, maar ons onderzoek bewijst het tegendeel”, zegt prof. Griet Mertens.

Als gevolg van de natuurlijke veroudering gaat ons denkvermogen achteruit naarmate we ouder worden. Recent onderzoek toonde reeds aan dat mensen met een normaal gehoor een milde,
leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang vertonen bij het verouderen. Bij mensen met gehoorverlies verloopt die achteruitgang sneller. “Bij ernstig slechthorende ouderen is het risico op dementie vijfmaal groter. Zij kunnen gesprekken moeilijker volgen en krijgen dus minder prikkels binnen,” legt audiologe prof. Griet Mertens uit.

Cognitie ouderen herstelt

Uit eerder onderzoek bleek reeds dat een ‘gewoon’ hoorapparaat niet alleen het gehoor verbetert, maar ook de versnelde cognitieve achteruitgang tegengaat. Mertens en haar collega’s van het UZA en de Universiteit Antwerpen voerden nu een internationale longitudinale studie uit om het effect van een cochleair implantaat op het denkvermogen bij ernstig slechthorende ouderen in kaart te brengen. Zo’n implantaat is een elektronisch toestelletje dat geluid omzet in elektrische pulsen, die rechtstreeks de gehoorzenuw stimuleren.

De snelle ontwikkeling van het cochleair implantaat
Lees ook: de snelle ontwikkeling van het cochleair implantaat

“We gingen na hoe het gesteld was met de cognitieve vaardigheden van zeer slechthorende ouderen vóór de implantatie en op specifieke tijdsstippen erna. Uit onze studie blijkt dat de cognitie zich herstelt één jaar na de cochleaire implantatie en dat ze nadien opnieuw het natuurlijke verloop volgt,” legt oorarts prof. Vincent Van Rompaey uit.

Vroegtijdig behandelen

Het vroegtijdig opsporen van gehoorverlies en het behandelen met hoortoestelletjes of hoorimplantaten is dus niet alleen belangrijk om beter te horen. “Mensen met gehoorverlies geven vaak aan dat ze een hoortoestel zo lang mogelijk willen uitstellen, tot het echt niet anders meer kan”, zegt oorarts prof. Paul Van de Heyning. “Nu we weten dat een implantaat ouderen kan behoeden voor cognitieve achteruitgang en de bijhorende sociale isolatie, is dat een extra reden om een implantaat op hogere leeftijd toch te overwegen.”

Bron: UZA

Gerelateerde artikelen

Deelnemers aan de moderne arbeidsmarkt kunnen niet simpelweg achterover leunen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en functieomschrijvingen en verwachtingen lijken iedere vijf jaar te veranderen. In een…

1 op de 20 artsen heeft te maken met een afhankelijkheid van alcohol en iets meer dan de helft drinkt twee of meer keer per week. Dat blijkt uit een…

Haast iedereen kent wel de vervelende pijn na het stoten van de elleboog of de grote teen. Juist omdat we dit weten proberen we deze vorm van acute pijn het…

Waar eerdere onderzoeken uitwijzen dan extra bewegen helpt tegen eenzaamheid, lijkt dit effect te niet worden gedaan bij een lichamelijke beperking. Dat melden onderzoeker van de Open Universiteit (OU). “Logisch…

Psychische aandoeningen staan bovenaan de Wereldgezondheidslijst van de meest invaliderende ziekten ter wereld. De levenslange aandoeningen beïnvloeden elk aspect van iemands leven, en dat van hun naasten. Husseini Manji, Global…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.