Mensen die voeding rijk aan omega 3-vetzuren consumeren, hebben een betere bacteriële diversiteit in hun darmen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Nottingham’s School of Medicine en King’s College London.

De studie is recent gepubliceerd in Scientific Reports en is de grootste die het verband tussen omega 3-vetzuren en de darmflora heeft onderzocht.

Essentiële stof

Omega 3-vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen, omdat het menselijk lichaam ze zelf niet kan produceren. De enige manier om ze binnen te krijgen is via voeding. Consumptie heeft veel voordelen. Zo verlaagt de stof het cholesterolniveau en verbetert de algehele cardiovasculaire gezondheid. Ook helpt het cognitieve achteruitgang en dementie tegen te gaan.

Darmen

De wetenschappers wilden het verband tussen omega 3-inname en de diversiteit van de darmflora onderzoeken bij vrouwen van middelbare leeftijd.

De darmen zijn rijk aan triljoenen bacteriën en deze zijn de sleutel tot een goede gezondheid. Ze houden ons immuunsysteem gezond en actief.

Gezonde darmflora

Voor het onderzoek analyseerde het team niveaus van DHA (docosahexaeenzuur), een type omega 3-vetzuur. Ook keken ze naar het totale niveau van omega 3 en de microbiologische gegevens van de 876 deelnemers.

Uiteindelijk ontdekten ze dat omega 3-inname zorgde voor een gezonde darmflora. Het aantal gezonde bacteriën nam toe. Dit bleek niets te maken te hebben met de vezelconsumptie van de participanten.

Daarnaast zag het team dat specifieke bacteriën die zijn verbonden aan een lager risico op obesitas en ontstekingen, toenamen bij mensen die meer omega 3-vetzuren consumeerden.

Wat is de verklaring?

Om het mechanisme te begrijpen, deden de wetenschappers aansluitende onderzoeken. Hiermee kwamen zij tot de ontdekking dat hoge niveaus van omega 3 in het bloed samengingen met hoge niveaus van het aminozuur N-carbamylglutamaat. Deze stof staat erom bekend dat het de oxidatieve stress verlaagt in de darmen. Het team veronderstelt dan ook dat de goede effecten van omega 3 in de darmen veroorzaakt worden doordat de bacteriën die dit aminozuur produceren, worden gestimuleerd.