Blijf op de hoogte

Coronair lijden: na het ziekenhuis en wat de patiënt zelf kan doen

Na behandeling van coronair vaatlijden in het ziekenhuis is het nog niet over voor de patiënt. Het gaat immers om een chronische vaatziekte, die een bepaalde leefstijl vraagt. Cardioloog dr. Erik Lipsic van het UMCG in Groningen vertelt hoe het proces er na ontslag uit het ziekenhuis uitziet.

Welke adviezen en tips geeft u patiënten mee bij ontslag uit het ziekenhuis?

“Het is vooral belangrijk dat patiënten zich gaan houden aan een gezonde leefstijl en behandeling van de risicofactoren. Het gaat om een chronische vaatziekte en na een dotterbehandeling, plaatsen van een stent of zelfs een bypassoperatie is de ziekte zelf niet weg. Ook medicijnen bestrijden enkel de symptomen. Met het aanpassen van de leefstijl en het aanpakken van de risicofactoren valt echt de meeste gezondheidswinst te halen. Tegelijkertijd is dat het moeilijkste dat je van een mens kunt vragen. Andersom geldt dat vanuit ons als artsen daar vaak te weinig tijd en aandacht voor is. Daarom zijn er speciale poli’s om het toch effectief aan te pakken. Er zijn tegenwoordig ook leefstijlcoaches die deze mensen kunnen helpen.”

Wat kan de patiënt doen om de eigen gezondheid te monitoren?

“Iedereen kan thuis de eigen bloeddruk meten, er zijn verschillende bloeddrukmeters op de markt beschikbaar. Er zijn allerlei apps om je te helpen met gezond eten en meer bewegen. Patiënten die naast het coronair vaatlijden diabetes hebben, kennen veel mogelijkheden om thuis de gezondheid te monitoren en bij te stellen. Cholesterol wordt niet thuis gemeten en dat hoeft ook niet; je hoeft dat niet elke dag te weten. Als je goed bent ingesteld is meting eens per jaar genoeg, als je niet goed bent ingesteld moet dat vaker. Dat kan via de huisarts. Stollingswaarden hoef je ook niet te meten, tenzij er bijvoorbeeld ook nog hartritmeproblemen zijn. Bij gebruik van aspirine of andere bloedverdunners wordt dat niet standaard gemeten.”

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Bayer. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Bayer heeft geen invloed op de inhoud gehad

Gerelateerde artikelen

Mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt, zitten vaak met veel vragen. Interventiecardioloog dr. Rik Hermanides (Isala te Zwolle) krijgt deze vragen regelmatig gesteld op zijn spreekuur. Hij bespreekt hier de…

Ondanks behandeling van een acuut coronair syndroom met medicatie, een dotter- of stentbehandeling of een bypassoperatie, bestaat altijd de kans dat klachten terugkeren en dat de patiënt een terugval ervaart.…

Voorkomen is beter dan genezen, en dus is de vraag of je coronair lijden kunt voorkomen een logische. Cardioloog dr. Vincent Hagens (Ommelander Ziekenhuis Groningen) legt uit wat de mogelijkheden…

Wie stelt de diagnose CHZ (Coronaire Hartziekten) of coronair lijden? En hoe gaat dat in z’n werk? Cardioloog dr. Vincent Hagens (Ommelander Ziekenhuis Groningen) geeft antwoord op deze vragen. Door…

Als de diagnose coronair lijden of Coronaire Hartziekte (CHZ) is gesteld, hoe gaat het dan verder? Cardioloog dr. Vincent Hagens van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) legt uit wat de…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.