In de praktijk van neurochirurg drs. Patrick Simons in Keulen worden mensen geholpen die kampen met rug- en nekklachten. Dit gebeurt door middel van het bevriezen van de gewrichtszenuwen.

Gevangen in een pijncirkel

Bij veel personen draait het om slijtagepijnen. Dit soort pijn komt met name voor bij oudere mensen. De pijn wordt ervaren als zogenaamde ‘opstartpijn’. Vooral ‘s morgens en bij het in beweging komen, voelen ze zich stijf voelen en hebben moeite met het op gang komen. Op den duur wordt de levenskwaliteit ernstig beperkt omdat deze rugpijnpatiënten in een vicieuze cirkel terechtkomen. “Bewegen doet pijn, dus gaan mensen minder bewegen. Als gevolg hiervan wordt hun lichaam stijver, wat weer meer pijn tot gevolg heeft.”

Bevriezen van zenuwen

Meestal wordt er met pijnstillers, ontstekingsremmers en fysiotherapie begonnen, vaak tevergeefs. Hier kan cryolesie uitkomst bieden. Bij deze behandeling worden de zenuwen, die de pijnprikkels doorsturen, uitgeschakeld door de bevriezing. Onder plaatselijke verdoving worden de zenuwen opgezocht met een 3mm-sonde en vervolgens gekoeld tot ~-70 graden. Door de shock van de kou zijn de zenuwen vervolgens niet meer in staat pijn te geleiden. De behandeling heeft geen bijwerkingen en kan indien nodig na jaren worden herhaald.

Kwaliteit van leven

Simons biedt sinds 1994 cryolesie aan in zijn praktijk in Duitsland (Keulen). Hij heeft daarmee de kwaliteit van leven voor een groot deel van de rugpijnpatiënten kunnen vergroten. “Ruim 70 procent van de patiënten heeft tot twee jaar na behandeling minder last van de rug, waardoor zij weer beter kunnen bewegen en zelfs sporten. Mensen die dachten dat er niets aan gedaan kon worden, geven aan weer met plezier in het leven op pad te gaan.”

Procedure

De behandeling is voor vrijwel iedereen geschikt en wordt in dagbehandeling uitgevoerd. Kijk voor meer informatie en vergoedingen op www.bevriezen.com, maak een afspraak via het contactformulier en kom op een dinsdag of donderdag voor intake en behandeling naar Keulen.