Blijf op de hoogte

Operatie CTEPH

Een bijzondere vorm van verhoogde bloeddruk in de longslagaders is CTEPH. De oorzaak is direct aan te wijzen en de ziekte is soms te genezen door een operatie.

CTEPH operatie

CTEPH is de afkorting van Chronische Trombo-Embolische Pulmonale Hypertensie. Bij pulmonale hypertensie is de bloeddruk in de longslagaders verhoogd.

Anders dan andere vormen van pulmonale hypertensie is CTEPH soms te genezen met een operatie. CTEPH ontstaat als gevolg van een trombo embolie of longembolie.

Operatie mogelijk

Of een operatie mogelijk is hangt af van de plaats en het aantal oude stolsels in de longslagaders. Ook de conditie van de patiënt en eventuele andere ziektes spelen een rol.
Het PH-team moet inschatten of via een operatie de klachten zullen afnemen. Na een geslaagde operatie zijn de meeste patiënten genezen.

Moeilijke operatie

Longarts Repke Snijder van het St. Antonius Ziekenhuis te Utrecht/Nieuwegein:

Het is een technisch zeer moeilijke operatie en niet zonder risico’s. Belangrijk voor een succesvolle operatie is ruime ervaring van het hele team, waar een lange leercurve aan voorafgaat. Als een operatie niet mogelijk is, kunnen patiënten vaak met medicijnen worden geholpen. Een longtransplantatie voor deze aandoening komt relatief zelden voor.

Ballondilatatie

In het St. Antonius wordt binnenkort gestart met een nieuwe behandeling van CTEPH.

Dr. Snijder: “Dit is ballondilatatie. Het houdt in dat we met een ballonnetje de vaten gaan verwijden. Deze techniek wordt in Aziatische landen al jaren gebruikt, maar is voor Nederland uniek. Het is redelijk hoopgevend en zal uitsluitend ingezet worden bij patiënten die niet te opereren zijn in verband met bijkomende problemen. Want anders blijft een operatie nog steeds de beste oplossing.”

In het St. Antonius wordt binnenkort gestart met een nieuwe behandeling van CTEPH.

Dr. Snijder: “Dit is ballondilatatie. Het houdt in dat we met een ballonnetje de vaten gaan verwijden. Deze techniek wordt in Aziatische landen al jaren gebruikt, maar is voor Nederland uniek. Het is redelijk hoopgevend en zal uitsluitend ingezet worden bij patiënten die niet te opereren zijn in verband met bijkomende problemen. Want anders blijft een operatie nog steeds de beste oplossing.

Gerelateerde artikelen

Tu Anh Guldemont had nog nooit van pulmonale hypertensie gehoord. Totdat de ziekte bij haar werd vastgesteld. Zelf dacht ze aan astma, maar tijdens een vakantie kreeg ze last van…

Bij Pulmonale Hypertensie (PH) is sprake van verhoogde druk in de longslagader. PH kan verschillende oorzaken hebben en is in veel gevallen fataal. De prognose voor Pulmonale Hypertensie is vaak…

In Westerse landen komt longembolie relatief veel voor: per 1000 inwoners krijgen 1 à 2 mensen jaarlijks met longembolie te maken. Meestal is het lichaam zelf in staat de stolsels…

CTEPH is een vorm van pulmonale hypertensie. De bloeddruk in de longslagaders wordt vergroot door stolsels en vaatveranderingen. Een doorgemaakte trombo embolie of longembolie kan de oorzaak zijn. Er zijn…

In Westerse landen komt longembolie relatief veel voor: per 1000 inwoners krijgen 1 à 2 mensen jaarlijks met longembolie te maken. In totaal gaat het jaarlijks om 15.000 Nederlanders. Meestal…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.