Zo’n drie jaar geleden kreeg Bob Oerlemans (59) last van artrose in beide knieën. Hij ging naar zijn huisarts en die zei: “Dit is het Bob, er is verder niks aan te doen. Als je al te veel last krijgt, zal je aan nieuwe knieën moeten denken.” Maar Bob deed iets anders. Artrose is een veelvoorkomende reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten langzaam wordt afgebroken en op den duur zelfs helemaal kan verdwijnen. Artrose is zo’n aandoening waarbij mensen die er geen last van hebben vaak denken: oh, wat vervelend – zonder zich te realiseren wat de gevolgen van artrose in het dagelijks leven kunnen zijn.

‘Ik was op, ’s avonds’

Om te beginnen is er natuurlijk de pijn. Hoeveel pijn, op een schaal van 1 tot 10, waarbij 10 staat voor ondraaglijk? Bob geeft het een 8. En als beoefenaar van vechtsporten – karate en kickboksen – is hij geen kleinzerig mannetje. De pijn is één, maar niet het enige. Bob: “Je hebt altijd moeite met lopen. Ook ’s nachts in bed heb je last. Overdag slikte ik paracetamol om de pijn maar te verzachten. Traplopen ging moeizaam. Ik was op, ’s avonds.” Dat de artrose ervoor zorgde dat het leven voor Bob, facilitair manager, getrouwd en vader van twee dochters, vaak een lijdensweg was, laat zich makkelijk voorstellen.

Wat deed Bob?

Het leven van Bob was vaak een lijdensweg – nu dus niet meer. Wat gebeurde er? Hij ging naar een artrosecentrum en onderging daar een nieuwe behandeling die je lichaam activeert meer kraakbeen aan te maken. Er werden röntgenfoto’s van zijn knieën gemaakt en op basis daarvan werd de succeskans van de behandeling ingeschat. De behandeling vond ruim een half jaar geleden plaats en de vraag is natuurlijk: heeft het geholpen? “Het heeft mij ontzettend geholpen”, zegt Bob. “De pijn is weg, ik kan weer soepel bewegen. Ik vind het helemaal geweldig.” Bob is nu ook weer in training, drie keer per week. Karate en kickboksen.