Het aantal chronische hersenziekten is in de laatste jaren is sterk in aantal toegenomen. Wat kun je zelf doen om de kans erop te verkleinen?

De rol van gezonde voeding

Het is van belang de hersenen zo gezond mogelijk te houden.  Gezond eten is daarbij een eerste stap. Allereerst kan dat helpen om chronische ziekten als diabetes en hoge bloeddruk te voorkomen, en daarmee de kans op het optreden van hersenziekten te verkleinen. Verder hebben voedingsstoffen als Omega-3 vetzuren en vitamine B (met name B6, B11 en B12) een gunstige werking op de aanleg en werking van zenuwcellen.

Beweging, slaap en het voorkomen van stress

Beweging is eveneens van belang. Bewegen zorgt er namelijk voor dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt. Ook wordt het aantal verbindingen tussen hersencellen gestimuleerd. Denk verder aan voldoende slaap en rust en het zo veel mogelijk voorkomen van stress. Stress en slaaptekort zorgen namelijk voor een minder goed functioneren van het brein. Open deur of niet: een gezonde leefstijl is essentieel voor een gezond lichaam en daarmee gezonde hersenen.

Het trainen van de hersenen

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van geheugentrainingen. Ervaring maakt rijker: wie vaak een sudoku maakt, wordt daar op een gegeven moment meer bedreven in. Het is vooralsnog onduidelijk of dergelijke trainingen ook een effect hebben op de algehele werking van het brein. Hetzelfde geldt voor creatief bezig zijn, zoals muziek maken of schilderen.

Chronische ziekten en comorbiditeit

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat chronische ziekten en comorbiditeit vooral veel voorkomen bij ouderen. Comorbiditeit is de term voor het optreden van meer dan één (chronische) ziekte in één persoon tijdens een bepaalde periode. De helft van de 75-plussers heeft comorbiditeit, in totaal 580.000 personen. Chronische ziekten die veel onder ouderen voorkomen, zoals diabetes en hoge bloeddruk, zorgen voor slechter functioneren van organen als de nieren en het hart. Dit slechter functioneren heeft weer effect op de hersenen, bijvoorbeeld als een CVA optreedt.