Marie (86) heeft al een aantal jaren hele slechte knieën. Of de problemen die ze heeft het gevolg zijn van artrose is nog niet geheel duidelijk. “Als gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur zeggen medische zaken mij vrij weinig. Dat laat ik echt aan de artsen over.”

In het dorpje Walcheren waar ze vandaan komt, is het lastig om overal te voet te komen. Alle supermarkten en winkels liggen op een behoorlijk afstand van haar woning. Dat is voor Marie best moeilijk. “Ik moet al een paar jaar met een wandelstok lopen. Voorheen zou ik nog de fiets pakken, maar dat gaat nu niet meer.”

Knieklachten

“Ik begon geleidelijk last te krijgen van mijn knieën. Het lopen werd steeds lastiger, maar ik had dit in eerste instantie niet in de gaten.” Toen de kwalen erger werden en het echt haar leven begon te beperken, merkte Marie dat haar knieën hun werk niet deden. “Maar toen was ik al met pensioen.”

Kwaliteit van leven

De pijn in haar knieën heeft de kwaliteit van leven aangepast, maar een operatie ziet ze niet zitten. “Ik ben 86 jaar, om nu nog medische hulp in de vorm van een operatie te krijgen, vind ik wat onhandig. Ik begrijp dat medische ingrepen bij artrose heel veel tijd kosten, maar dat is voor iemand van mijn leeftijd nauwelijks nuttig. Ik vind het voornamelijk vervelend dat ik zoveel pijn heb in mijn knieën. Dat is het lastigst, zelfs thuis van de ene naar andere plek lopen geeft al veel ongemak.”

Aanpassingen

Een boswandeling maken, of door de winkelstraat lopen zit er voor Marie niet in. “Ik heb de laatste jaren alleen maar medische bijstand via mijn huisarts gebruikt. Ik kan nu alleen nog de gemeentelijke taxi gebruiken. Verder blijf ik thuis. Maar ik lees erg veel.”