Een koolhydraatarm dieet als therapie voor diabetes type 2: meer en meer wordt aangetoond dat het kan. Wim Tilburgs paste zijn leefstijl aan en kon al heel snel helemaal stoppen met insuline. Angela de Rooij heeft nog wel medicatie nodig, maar heeft ook baat bij een koolhydraatarm dieet. Zij vertellen hun verhaal.

In 2002 werd bij Wim Tilburgs diabetes type 2 gediagnostiseerd. Zijn ziekte ging van kwaad tot erger en Wim had steeds meer insuline nodig om zijn bloedsuikergehalte in de hand te houden. “Diabetes zit in de familie en eerlijk is eerlijk: ik had niet bepaald een gezonde leefstijl”, vertelt hij. “Ik werd steeds dikker en steeds zieker. Met een diëtiste en personal coach probeerde ik wel iets aan mijn leefstijl te doen, maar het hielp allemaal niets. Sterker nog, het werd alleen maar erger.”

Koolhydraatarme voeding

Nadat Wim op tv dr. Robert Lustig had gezien, ging hij zich verdiepen in wat insuline en koolhydraten met het lichaam doen. Hij besloot koolhydraatarm te gaan eten; hij stopte met het eten van voeding wat suiker en snelle koolhydraten bevat. Een ketogeen dieet. “Het verbaasde me enorm dat ik al na twee dagen kon stoppen met insuline. Dat was in juni 2015. Hoe ik het volhoud? Ik hoef geen insuline meer te spuiten en viel al direct enorm af. Tot het moment dat ik koolhydraatarm ging eten stond ik met één been in het graf. Ik ben nu fitter dan toen ik 25 was. Succes motiveert.” Het verhaal van Wim toont aan dat diabetes type 2 is om te keren met een strikte leefstijl. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol, maar beweging, bioritme (voldoende slapen en op de juiste tijden), stressreductie en relaties (steun van je omgeving, zingeving) spelen in hoge mate mee. “En deze leefstijl is ook goed voor allerlei andere aandoeningen, want je hebt nooit alleen maar diabetes.” Wims eigen verhaal was slechts het begin: hij is voorloper van een beweging die leefstijl als medicijn inzet en zo een voorbeeld voor velen.

Leefstijlverandering

“Het is voor veel mensen niet makkelijk om de leefstijl aan te passen. Daarom heb ik de Stichting Je Leefstijl Als Medicijn opgezet, een platform met tips en om elkaar te ondersteunen bij leefstijlverandering. Om te inspireren, motiveren en kennis te delen. Met het initiatief Kom Verder Ambassadeurs proberen we de rol van de patiënt centraal te stellen. Deze ambassadeurs trekken het land in om met zorgverleners op een toegankelijke manier te kijken hoe je dit samen op kunt lossen.”

Veel gezonder!

Angela de Rooij heeft diabetes type 2 en werkt bovendien als belangenbehartiger bij de Diabetesvereniging Nederland (DVN). “Wij willen dat mensen voluit kunnen leven met hun diabetes en dat is meestal leven volgens de richtlijnen. Maar soms moet je die richtlijnen loslaten als de gezondheid het toelaat. Bij zo’n 80 procent van de mensen met diabetes type 2 is de ziekte leefstijl gerelateerd”, vertelt ze. “Dat betekent dat 20 procent altijd medicatie nodig heeft, daar hoor ik zelf ook bij.” Desalniettemin heeft ook Angela baat bij een koolhydraatarm dieet. “Het is sowieso veel gezonder om minder suikers te eten, want dan vraag ik minder van de beschikbare cellen in mijn alvleesklier. Ik hoef geen insuline te spuiten, wel slik ik medicijnen. Maar er zijn meer positieve effecten. De bloedsuikers zijn veel stabieler, ik ben fitter en beter gehumeurd, mijn huid glimt en ik ben ook nog eens wat kilo’s lichter.”

Leefstijlcoach

“Hoe ik het volhoud? Door mezelf af en toe te belonen. Ik heb net voor mezelf een nieuwe racefiets gekocht. Maar je moet ook kunnen accepteren dat het soms even minder gaat. Dat is de manier om het vol te houden. Tegenwoordig kun je ook hulp krijgen van een leefstijlcoach voor leefstijlinterventie, dat zit gewoon in de basisverzekering. Maar als het niet jouw manier is, dan moet je dat ook onderkennen. Er zijn verschillende hulpbronnen om leefstijlverandering te bewerkstelligen.” Het is dan ook een goed idee om de verandering van leefstijl samen met anderen op te pakken, bijvoorbeeld via het forum van DVN: Diabetes Trefpunt.