Vrouwen ontwikkelen mogelijk een hogere borstdensiteit als zij een ongezond voedingspatroon hebben in combinatie met overgewicht/obesitas. Een hoge dichtheid van het borstweefsel is een risicofactor voor borstkanker. Bij ongeveer de helft van de vrouwen zou hier sprake van zijn.

In het onderzoek in Obstetrics and Gynaecology is een onderscheid gemaakt tussen twee voedingspatronen. Een westerse dat wordt gekenmerkt door het eten van veel producten met transvetten en bewerkt vlees; en een mediterrane waarbij meer vis, groenten en producten met onverzadigde vetten worden geconsumeerd.

Analyse van borstweefsel dichtheid

In totaal zijn er gegevens van 3500 vrouwen geanalyseerd. Door middel van een mammogram is de dichtheid van het borstweefsel gemeten. Het verband tussen borstdensiteit en voedingspatroon liet zien dat; vrouwen met een westers voedingspatroon vaker een hogere borstdensiteit (27%) hebben dan vrouwen met een mediterrane (19%). Volgens berekeningen hebben zij hierdoor 46% meer kans om borstkanker te ontwikkelen; daar waar vrouwen met een mediterraan voedingspatroon juist 44% minder kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker.

Resultaten van het onderzoek

Volgens epidemioloog Marina Pollan is een gezond lichaamsgewicht in stand te houden door te letten op calorie-inname en het verminderen van de consumptie van voeding met hoge energiewaarde. Ze wijst erop dat dit onderzoek alleen een verband laat zien tussen een ‘ongezonde’ voedingspatroon en borstdensiteit. De bevindingen leveren geen bewijs dat borstdensiteit wordt veroorzaakt door een dergelijk westers voedingspatroon.

Bron: Obstetrics and Gynaecology.