Blijf op de hoogte

Draagbaar apparaat voor vroege detectie diabetes

Onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen, in samenwerking met het bedrijfsleven, een draagbaar apparaat waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium kunt zien of iemand diabetes type 1 of 2 heeft.

Leed voorkomen

Bij 420 miljoen mensen op de wereld is diabetes vastgesteld en 180 miljoen mensen kampen met de ziekte zonder dat ze het weten. Je kunt veel leed voorkomen en zorgkosten besparen als je in staat bent om de ziekte in een vroeg(er) stadium te detecteren. Daarom willen onderzoekers van de Universiteit Twente een goedkoop en draagbaar apparaat ontwikkelen waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium de ziekte kunt ontdekken in een klein druppeltje bloed. Hierdoor kan de diagnose gewoon worden gesteld door iedere huisarts. Ook moet het apparaat kunnen meten of een patiënt lijdt aan diabetes type 1 of diabetes type 2.

Werking van het apparaat

Kern van het apparaat is een chip die zogenoemde biomarkers in het bloed kan detecteren. Dit zijn stoffen die bijvoorbeeld wijzen op de aanwezigheid van een bepaalde ziekte. De chip wordt uitgerust met een geïntegreerde optische sensor die (in eerste instantie) het bloed op drie verschillende biomarkers voor diabetes zal testen. Volgens projectleidster Sonia García Blanco is de eerste uitdaging het ontwikkelen van minuscule sensoren die gevoelig genoeg zijn om de biomarkers in een kleine hoeveelheid bloed te detecteren. De tweede, maar even grote, uitdaging is een robuust apparaat creëren dat draagbaar is en dat eenvoudig is in het gebruik. García Blanco is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geïntegreerde optische componenten, zoals sensoren, die je kunt integreren op een chip. Ze is betrokken bij verschillende projecten waarbinnen ze specifieke optische sensoren ontwikkelt om biomarkers voor verschillende ziekten te detecteren. Haar onderzoek maakt deel uit van de onderzoekslijn ‘sensoring and early diagnostics’ van UT-onderzoeksinstituut MESA+.

Lees meer over het belang van een tijdige diagnose bij diabetes.

Bron: Universiteit Twente

Gerelateerde artikelen

Diabetes kent twee typen. Diabetes type 1 en type 2. Tegen diabetes type 1 is helaas nog niets te doen, behalve insuline spuiten en ervoor zorgen dat je regelmatig en…

De verschillen tussen mannen en vrouwen met type 2 diabetes (suikerziekte) blijken al in het voorstadium van de aandoening (prediabetes) te bestaan. Vergeleken met seksegenoten met een gezonde bloedsuikerwaarde, zijn…

Zelfs fitte mensen lijken gezondheidsrisico’s te lopen bij veel zitten. Ook bij hen is er een relatie tussen sedentair gedrag (veel zitten) en diabetes type 2. Die relatie was al…

Door van de dag de nacht te maken en omgekeerd, bijvoorbeeld door werk in ploegendiensten, zorgt voor een verstoorde bloedsuikerhuishouding. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben dat voor het eerst…

Onder meer met levensstijlprogramma’s en waarschuwingen tegen obesitas en te weinig beweging gaat tegenwoordig voor het grote publiek veel aandacht uit naar diabetes type 2. Terwijl een evenredig deel met…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.