Onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelen, in samenwerking met het bedrijfsleven, een draagbaar apparaat waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium kunt zien of iemand diabetes type 1 of 2 heeft.

Leed voorkomen

Bij 420 miljoen mensen op de wereld is diabetes vastgesteld en 180 miljoen mensen kampen met de ziekte zonder dat ze het weten. Je kunt veel leed voorkomen en zorgkosten besparen als je in staat bent om de ziekte in een vroeg(er) stadium te detecteren. Daarom willen onderzoekers van de Universiteit Twente een goedkoop en draagbaar apparaat ontwikkelen waarmee je eenvoudig en in een vroeg stadium de ziekte kunt ontdekken in een klein druppeltje bloed. Hierdoor kan de diagnose gewoon worden gesteld door iedere huisarts. Ook moet het apparaat kunnen meten of een patiënt lijdt aan diabetes type 1 of diabetes type 2.

Werking van het apparaat

Kern van het apparaat is een chip die zogenoemde biomarkers in het bloed kan detecteren. Dit zijn stoffen die bijvoorbeeld wijzen op de aanwezigheid van een bepaalde ziekte. De chip wordt uitgerust met een geïntegreerde optische sensor die (in eerste instantie) het bloed op drie verschillende biomarkers voor diabetes zal testen. Volgens projectleidster Sonia García Blanco is de eerste uitdaging het ontwikkelen van minuscule sensoren die gevoelig genoeg zijn om de biomarkers in een kleine hoeveelheid bloed te detecteren. De tweede, maar even grote, uitdaging is een robuust apparaat creëren dat draagbaar is en dat eenvoudig is in het gebruik. García Blanco is gespecialiseerd in de ontwikkeling van geïntegreerde optische componenten, zoals sensoren, die je kunt integreren op een chip. Ze is betrokken bij verschillende projecten waarbinnen ze specifieke optische sensoren ontwikkelt om biomarkers voor verschillende ziekten te detecteren. Haar onderzoek maakt deel uit van de onderzoekslijn ‘sensoring and early diagnostics’ van UT-onderzoeksinstituut MESA+.

Lees meer over het belang van een tijdige diagnose bij diabetes.

Bron: Universiteit Twente