Blijf op de hoogte

Drank en sigaret slecht voor je nachtrust, koffie niet

Koffie of thee voor het slapengaan zou geen invloed op je nachtrust moeten hebben beweren onderzoekers van de Harvard Medical School (HMS) en Florida Atlantic University (FAU). Ze voerden een van de grootste langdurige onderzoeken uit naar het verband tussen slaap en alcohol, cafeïne en nicotine.

Roken slechtst voor de nachtrust

Het team registreerden 5164 dagenlang hoeveel cafeïne, alcohol en nicotine een groep van 785 mensen consumeerden. Vervolgens vergeleken ze het verbruik met informatie uit slaapdagboeken en gegevens over slaapduur, slaapefficiëntie en de snelheid van het in slaap vallen van de deelnemers. Deze slaapparameters werden bijgehouden door de polsband die deelnemers droegen.

Wat bleek? Zowel alcohol als roken hadden een invloed op de slaapkwaliteit. Het roken van sigaret bleek het meest de nachtrust te verstoren. Bij mensen die lijden aan slapeloosheid zorgde roken voor het slapengaan voor 42 minuten minder slaap.

“Nicotine en/ of alcohol binnen vier uur voor het slapengaan leidde tot een slechtere nachtrust. In het geval van cafeïne consumeren binnen vier uur voor men naar bed ging konden we geen dergelijk verband vinden”, aldus dr. Christine Spadola (FAU)

Dagelijks 3 à 4 koppen koffie verlaagt ziekterisico
Lees ook: dagelijks 3 à 4 koppen koffie verlaagt ziekterisico

Effect alcohol, nicotine en cafeïne

Zowel nicotine als cafeïne geven een energieboost. Maar dit onderzoek laat zien dat alleen mensen die roken voor het slapengaan, moeizamer in slaap komen. Dat komt omdat de nicotine pas na zo’n 4 uur uit je lichaam is. Alcohol daarentegen staat bekend als een goed inslaapmiddel, maar het zorgt er voor dat je niet goed doorslaapt.

Ligt het aan de koffie of niet

Volgens een van de deelnemers bevestigd dit onderzoek eerder studies naar het effect van cafeïne op slaap. Hij zegt dat het een mythe is dat je niet kan slapen als je koffie drinkt voor het slapengaan. Dat zou wellicht gelden voor mensen die sterk gevoelig zijn voor de effecten van cafeïne – maar hij zegt dat hier geen gouden regel over bestaat. Als iemand dan toch met een slaapprobleem krijgt te kampen, dan is het goed om na te gaan wat dit heeft veroorzaakt. Iemand die jarenlang elke avond twee sterke koppen koffie heeft gedronken, en nu een slaapprobleem heeft, kan er haast van verzekerd zijn dat het niet aan de koffie ligt.

Voor thee zou in principe hetzelfde gelden. In thee zit het stofje theïne, wat overeenkomsten heeft met cafeïne.

Gerelateerde artikelen

Er heerst nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van slaap(duur) op de gezondheid. Reden voor de wetenschap om blijvend onderzoek te voeren naar dit verband. Daar kan nu weer een…

Kinderen onder de 12 jaar die minder vaste eet- en slaappatronen hanteren, blijken meer slaapklachten te hebben dan kinderen die wel op gezette tijden eten en slapen. Dat melden onderzoekers…

13 tot 18-jarigen die dagelijks achter een smartphone, tablet of pc zitten voor het slapen, hebben meer slaapklachten. Het gaat met name om klachten als later in slaap vallen, korter…

Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna 1,5 uur korter dan thuis. Ook worden zij vaker tussendoor wakker en slapen ze minder lang uit. Daarnaast waarderen patiënten de kwaliteit van…

Slechts 15 minuten zijn er nodig voor een autobestuurder om zich slaperig te voelen en minder alert te zijn, dankzij de trillingen van de auto tijdens het rijden. Dat melden…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.