Blijf op de hoogte

Emoties de baas na hersenletsel

Na een beroerte, hersenoperatie of ongeluk ervaren veel mensen de gevolgen van hersenletsel. Zij kampen met veranderde emoties, zoals acceptatieproblemen of een kort lontje. Het programma Hersenz leert hen beter omgaan met emoties.

Thuis begint het pas, zeggen mensen met hersenletsel vaak. Na de acute fase in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum blijkt het niet zo makkelijk om het gewone leven weer op te pakken. De gevolgen van het hersenletsel worden dan pas echt duidelijk. Om hier beter mee te leren omgaan biedt InteraktContour de behandeling Hersenz. Een groot deel van dit programma draait om het reguleren van emoties.

Geen controle meer

“De emoties van mensen met hersenletsel kunnen alle kanten opgaan”, zegt neuropsycholoog Yvet Otten van InteraktContour. “Door frontaal hersenletsel kunnen mensen de controle verliezen over hun emoties, waardoor ze emotioneel vlak of juist ontremd worden. Vaak hebben ze ook meer tijd nodig om informatie te verwerken. Prikkels, zoals geluid en licht, komen daardoor harder binnen. Als de vermoeidheid toeslaat, wordt het snel te veel en lopen ze keihard tegen grenzen aan. We zien ook dat veel mensen met hersenletsel moeite hebben om te accepteren wat hen is overkomen. Dat alles kan leiden tot frustratie, verdriet en een kort lontje. Logisch dat dit tot spanningen leidt tussen partners en in het gezin.”

Oefenen met je rol

Wie het Hersenz-programma volgt, zet vaak nog flinke stappen vooruit. Hersenz combineert individuele behandeling met groepsmodules en leert je beter om te gaan met je emoties, geheugenproblemen en het verdelen van je energie. Het programma is een mix van theorie en praktijk. “Meestal behandelen we ’s ochtends theorie en passen we die ’s middags toe door middel van oefeningen,” legt Getty Wagenmans uit, psychomotorisch therapeut bij InteraktContour. “Het is goed om wat je hebt geleerd zelf te ervaren. Sommige mensen durven geen initiatieven meer te nemen, bijvoorbeeld omdat hun gezin hen te veel als patiënt ziet en steeds de leiding neemt. Wij oefenen dan met iemand hoe het is als je hierin je eigen rol weer inneemt. Ook leren we mensen om lichaamssignalen te herkennen,
waardoor ze een emotionele uitbarsting kunnen voorkomen.”

Aandacht voor naasten

Voor mensen in de naaste omgeving biedt Hersenz een partnermodule. Otten: “Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor dierbaren verandert er veel. Ze hebben ineens te maken met iemand die door hersenletsel minder kan of in gedrag erg is veranderd. In de partnermodule krijgen zij handvaten hoe ze weer beter met elkaar om kunnen gaan. En hoe ze als mantelzorger ook aan zichzelf kunnen blijven denken.”

Meer over hersenletsel

  • Traumatisch hersenletsel ontstaat door een auto-ongeluk of een klap op iemands hoofd
  • Niet-traumatisch hersenletsel treedt op als er in de hersenen iets misgaat, bijvoorbeeld door een springende ader of een propje in de bloedbaan
  • Jaarlijks lopen zo’n 140.000 Nederlanders hersenletsel op
  • 40.000 van hen houden hier forse blijvende beperkingen aan over
  • Zo’n 650.000 Nederlanders hebben beperkingen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel

Meer informatie?
InteraktContour biedt de Hersenzbehandeling in Midden- en Oost Nederland. Kijk voor meer informatie op www.interaktcontour.nl of www.hersenz.nl

Gerelateerde artikelen

Een kopstoot tijdens het sporten, een val van een paard of een schommel tegen het hoofd. Het zijn veelvoorkomende incidenten die veel leed kunnen veroorzaken. Omdat dat leed in de…

Zo’n 650.000 Nederlanders ervaren dagelijks beperkingen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Veel van deze klachten zijn cognitief en daardoor voor de buitenwereld onzichtbaar, zoals geheugenproblemen, concentratiestoornissen of chronische vermoeidheid.…

Een gebrek aan concentratie, vermoeidheid en overgevoeligheid voor externe prikkels; het zijn cognitieve klachten waar iedereen zo nu en dan mee te maken krijgt. Voor veel patiënten met niet-aangeboren hersenletsel…

Wanneer er sprake is van meerdere beperkingen, zijn de mogelijkheden voor compensatie vaker beperkt. Ergotherapeut Marie-Louise Kamps van Koninklijke Visio behandelt voornamelijk cliënten die door niet-aangeboren hersenletsel (NAH) last hebben…

Heb je in het verleden hoofdletsel opgelopen na bijvoorbeeld een valpartij? Dan zou je weleens een verhoogd risico kunnen hebben op Alzheimer. Dat concludeert een team van onderzoekers onder leiding…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.