Mannen die kampen met een erectiestoornis hebben vaker te maken met een hartaandoening. Dat stellen wetenschappers van the Johns Hopkins School of Medicine in het tijdschrift Circulation.

Dubbel risico

Voor hun studie analyseerde het team gegevens afkomstig van the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Deze betrok in totaal 1914 mannen tussen de 60 en 78 jaar oud.

Na de deelnemers vier jaar gevolgd te hebben, zag het team dat degenen met erectiestoornissen twee keer zo veel risico liepen om cardiovasculaire problemen, zoals een hartaanval, hartstilstand of beroerte, te ontwikkelen.

Onafhankelijk van andere risicofactoren

Aanvankelijk keken de wetenschappers enkel naar een erectiestoornis als risicofactor en hielden geen rekening met andere factoren, zoals bijvoorbeeld iemands bloeddruk of rookgedrag. In dit geval bleken 6% van de mannen met erectiestoornissen hartproblemen te hebben in vergelijking met 2,6% van de overige deelnemers. Nadat het team ook keek naar de andere risicofactoren bleef het risico van de mannen met een erectiestoornis bijna twee keer zo hoog.

Artsen meer alert

De wetenschappers concluderen dat een erectiestoornis een mogelijke indicator vormt voor cardiovasculaire problemen. Hoewel veel mannen geen huisarts bezoeken in het geval zij vroege symptomen van een hartziekte hebben, doen zij dit wel bij een erectiestoornis. Het vormt dan ook een goede gelegenheid voor artsen om patiënten ook te screenen op hartproblemen en mogelijke risicofactoren, zoals hypertensie of cholesterol, in de gaten te houden.