Wil je tijdens de feestdagen liever niet teveel eten? Dan doe je er goed aan om het kerstdiner thuis te organiseren. Onderzoekers van the University of Michigan veronderstellen namelijk dat een etentje buiten de deur al snel tot overeten kan leiden.

De resultaten van de studie zijn recent gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Psychological Science.

“Fastfood-laboratorium”

Aan het onderzoek namen 112 studenten deel die werden ingedeeld in twee groepen. De eerste groep werd naar een “fastfood-laboratorium” gestuurd, ofwel een lab dat er uitzag als een fastfoodrestaurant. De overige deelnemers werden naar een neutraal laboratorium gestuurd.

Alle studenten werden gevraagd om één uur voor het experiment hun lunch te nuttigen. Bij aankomst in het laboratorium kregen ze muntjes waarmee ze aankopen konden doen, zoals frietjes, cheeseburgers en milkshakes. Daarnaast konden ze activiteiten ondernemen die niets met voeding te maken hadden, zoals videogames en andere spelletjes.

Hogere voedselconsumptie

Uiteindelijk ontdekten de wetenschappers dat de groep in het “fastfood-laboratorium” meer hongergevoelens lieten zien dan de andere deelnemers in het neutrale lab. Ook consumeerden ze 220 calorieën meer.

Verrassend genoeg was er geen verschil zichtbaar in de beleving van het voedsel. Alle deelnemers haalden hetzelfde plezier uit de producten en beoordeelden de smaak gelijk. Daarnaast was er ook geen contrast in de overige activiteiten te zien.

Voedselsignalen

De onderzoekers concluderen dan ook dat voedselsignalen, zoals beelden en geuren van eten, ervoor kunnen zorgen dat hongergevoelens en consumptie toenemen. Dit kan belangrijke implicaties hebben voor de publieke gezondheid.