Een teveel aan kunstmatige suikers kan het risico op gezondheidsproblemen verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van the Marquette University en Medical College of Wisconsin. De studie is onlangs gepresenteerd op de Experimental biology 2018 conference.

Suikers en zoetstoffen

Voor hun studie bekeken de wetenschappers het effect van zowel suiker als zoetstoffen op de bloedvaten van ratten. Meer specifiek focusten zij zich op de suikers glucose, fructose en de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K.

Alle ratten werden drie weken lang verschillende zoetstoffen gegeven, waarna het team de gevolgen analyseerde. Uiteindelijk kwamen ze tot de ontdekking dat zowel suiker als zoetstoffen de werking van hun bloedvaten beperkten. De manier waarop zij dit deden, was echter verschillend.

Negatieve effecten

Beide stoffen veroorzaakten veranderingen in onder meer het vetniveau, aminozuren en chemicaliën in het bloed. Daarnaast bleken kunstmatige suikers de manier waarop het lichaam vet verwerkt en energie uit voeding haalt te beïnvloeden.

De zoetstof acesulfaam-K leek zich langzaam in het lichaam op te bouwen. Ratten met een hogere concentratie van deze stof hadden meer schade aan hun bloedvaten.

Ten slotte zag het team dat de vervanging van gewone suikers met calorievrije zoetstoffen voor negatieve veranderingen in het vet- en energiemetabolisme zorgde.

Wat is een veiligere keuze?

De onderzoekers concluderen dat zowel suikers als kunstmatige zoetstoffen negatieve effecten op de gezondheid teweeg kunnen brengen. Deze zijn mogelijk verbonden aan obesitas en diabetes. Hoewel ons lichaam normaal gesproken goed met suikers om kan gaan, lukt dit bij een chronisch overschot niet meer.

De vraag welke van de twee een veiligere keuze is, valt volgens de wetenschappers niet zo makkelijk te beantwoorden. Wel staat vast dat een teveel aan beide stoffen het risico op gezondheidsproblemen verhoogt. Matige consumptie is dan ook wenselijk.