Natuurlijke voedingsmiddelen zijn essentieel voor de gezondheid en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Vooral de inname van koolhydraten speelt hierbij een grote rol. Te veel koolhydraten zorgen voor een metabole disbalans, met alle gevolgen van dien, aldus Jan Buining (ondernemer) en Peter Voshol (medisch fysioloog). Een gezond eetpatroon bestaat volgens hen daarom uit whole foods, waarin de nutriënten in balans zijn, in tegenstelling tot de met koolhydraten verrijkte processed foods.

Hoe zijn voedingsmiddelen door de eeuwen heen veranderd?

Buining: “Vóór de introductie van de landbouw waren mensen jagers en verzamelaars. Men zocht altijd naar zoete en vette dingen voor de snelle energie. Uit die tijd stamt onze smaakvoorkeur. Sinds de intrede van de moderne landbouw en de industriële revolutie kan men gerichter producten maken die voldoen aan de consumentenvoorkeuren: gemak, smaak en lage prijs. Door nieuwe conserveermethoden kan de houdbaarheid worden verbeterd en kan alles zoeter door suiker en andere koolhydraten te winnen uit hele grondstoffen en deze in hoge concentratie te verwerken in eindproducten (processed food). Tot slot zorgt het zeer efficiënt kunnen verbouwen van koolhydraten ervoor dat de gemaksvoeding ook nog eens een lage kostprijs heeft. De toegevoegde koolhydraten geven echter alleen tijdelijk meer energie en verzadigen minder. Ze geven zelfs sneller weer trek, met het risico op overgewicht en obesitas.”

Processed foods zijn dus van invloed op de gezondheid?

Voshol: “Zeker. Ze zorgen voor een disbalans in het lichaam. Wanneer men verzadigd en maximaal driemaal per dag eet, zal het lichaam tussen de maaltijden door de opgeslagen vetvoorraden verbranden. Wanneer het lichaam echter continu of overvloedig gevoed wordt met koolhydraten, is het steeds bezig met het verbranden hiervan en wordt het vet niet langer verbrand maar opgeslagen. Dit verstoort de metabole staat van het lichaam. De insuline die het lichaam aanmaakt om de bloedglucose te reguleren zal hierdoor langdurig op een hoge piek zitten. Hierdoor kunnen insulineresistentie, en later type 2 diabetes/suikerziekte, of andere chronisch metabole ziekten ontstaan. Het lichaam reageert zo slecht op insuline dat er onvoldoende glucose beschikbaar is voor de organen. Een vermoeid en hongerig gevoel is het gevolg. We weten dat de relatie tussen voeding en leefstijl en chronische ziekten als hart- en vaatziekten en type 2 diabetes erg groot is. Zo wordt tot wel 90 procent van de gevallen van type 2 diabetes veroorzaakt door wat men eet en hoe men leeft. Bij hart- en vaatziekten is dat 80 tot 85 procent. Voeding maakt hier het belangrijkste deel van uit. Dit is de consequentie van de verandering binnen de maatschappij: je kunt nu altijd en overal eten vinden dat rijk is aan geraffineerde koolhydraten en vetten. Daarbij gaan andere belangrijke nutriënten, zoals vitaminen en vezels, verloren door het bewerken van de voedingsmiddelen.”

Hoe helpen jullie mensen een gezonder levenspatroon aan te nemen?

Buining: “Het vervangen van huidige koolhydraatrijke producten zoals brood en pasta is een hele belangrijke stap. Hoe kleiner de verandering in de normale eetstijl is, hoe beter deze door te voeren is voor mensen. Daarom verkoopt Albert Heijn onze TastyBasics producten – waaronder brood, crackers, pasta, muesli en cake – die net zo lekker en gemakkelijk zijn als de traditionele producten, maar die gemiddeld 60 tot 80 procent minder koolhydraten bevatten. Om dit mogelijk te maken zijn onze producten ontwikkeld op basis van whole foods. Dit zijn onbewerkte ingrediënten, zoals noten, zaden, groente en fruit, die van nature veel goede bouwstoffen, zoals vitaminen en vezels, bevatten en minder koolhydraten. Op deze manier kunnen mensen met minimale aanpassingen hun eetpatroon gezonder maken.”

De TastyBasics producten maken onderdeel uit van de Food Basics-organisatie.
www.foodbasics.nl
www.tastybasics.nl
info@tastybasics.nl