Martha Veenstra gaat binnenkort op vakantie. En ja, tijdens die vakantie volgt ze een sapkuur en neemt ze ’s ochtends deel aan het sportprogramma. Maar voor alles is het een vakantie waarbij ze ontspant, gezond met haar lichaam bezig is, de natuur en de cultuur ontdekt en mensen ontmoet die net zo in het leven staan als zij. Dat ze diabetes type 2 heeft, daaraan denkt ze tijdens haar gezondheidsreis nauwelijks. Ze voelt zich namelijk, mede dankzij de combinatie van ontspanning, inspanning en sapkuur, uitstekend.En dat goede gevoel houdt nog anderhalf tot soms twee maanden na thuiskomst aan.

Een gezonder gevoel

Belangrijker nog is dat Martha haar gezondheid sinds zij koos voor gezondheidsreizen aantoonbaar is verbeterd. Mensen met een drukke baan en/of een druk sociaal leven en diabetes type 2 zien zich doorgaans na een aantal jaar gedwongen om over te gaan op injecties. Martha kan volstaan met tabletten en zelfs die medicatie is circa twintig procent lager dan voordat zij begon met deze reizen. Medicatie tegen cholesterol is zelfs helemaal niet meer nodig. Martha voelt zich niet alleen gezonder, ze is ook gezonder. En haar ietwat stevige figuur, ooit de reden waarom zij met een aantal vriendinnen voor het eerst een reis combineerde met sport en een sapkuur, heeft plaatsgemaakt voor een aanmerkelijk slanker lichaam.

Gezondheidsreis: geen straf

Natuurlijk kun je ook thuis een sapkuur volgen en ook in Nederland zijn er centra waar een sapkuur kan worden gecombineerd met een sportprogramma. Maar dat geeft niet het ontspannen gevoel van een verblijf in het buitenland. En Martha heeft de ervaring dat in Nederland vaak toch een strakker regime heerst in de gezondheidscentra. “Doe je een keer niet mee dan word je daar echt op aangekeken. Dat voelt bepaalt niet prettig. Ik heb geen straf. Ik heb vakantie.”

Luxehotel, mooie locatie

Martha begon in 2003 met een gezondheidsreis per jaar en sinds een aantal jaar viert ze op deze manier tweemaal per jaar vakantie. Voor Martha is een warm land een bonus en het hotel, een luxehotel en geen strak geleid gezondheidscentrum, ligt bij voorkeur in de natuur. Volgens Martha gaat het wat betreft het hotelpersoneel niet slechts om de deskundigheid op het gebied van gezondheid en sport. Ze vindt dat de gastvrijheid en een goede sfeer centraal behoren te staan.

Vol energie

Het laatste belangrijke punt van het afvinklijstje is de mogelijkheid om de lokale natuur en cultuur te ontdekken. “Vakantie is ook proeven van het leven op je bestemming. Ik wil ervaren dat ik in Spanje of Turkije ben.” Voor sommige mensen telt alleen de aandacht voor de gezondheid. Dat de dagindeling dan weinig of geen ruimte laat voor andere activiteiten nemen zij voor lief. Martha kiest met overtuiging voor de combinatie ontspanning, inspanning en sapkuur. Dat is voor haar een vakantie met alles erop en eraan.