Het is belangrijk om de legionella bacterie buiten de deur te houden, aangezien het gaat om een gevaarlijke bacterie. Legionella zijn bacteriën die verschillende ziekten bij de mens kunnen veroorzaken, van griepachtige symptomen tot een ernstige longontsteking. De legionella bacterie is wereldwijd verspreid en komt vooral voor in oppervlaktewater, grondwater en waterleidingsystemen.

Tips voor thuis: zorg voor vers water

50% van de legionella besmettingen worden opgelopen in het buitenland. Dit betekent echter niet dat we hier in Nederland geen gevaar lopen. De legionella bacterie groeit het snelst in stilstaand lauwwarm water, het is daarom ook belangrijk dat de leidingen in je huis gespoeld worden wanneer je deze een week niet gebruikt hebt. Hierbij is het belangrijk dat de inhoud van de hele leiding ververst wordt. Op deze manier kan het risico van een legionella besmetting al flink beperkt worden. Echter kan legionella natuurlijk ook opgelopen worden bij meren en plassen.

Legionella bacterie vaststellen: Hoe wordt legionella overgedragen?

De ziekteverwekkers worden overgedragen door nevel. De druppels kunnen zich door de lucht verspreiden en worden ingeademd. Mogelijke infectiebronnen zijn bijvoorbeeld douches, whirlpools, koeltorens, luchtbevochtigers of waterkranen. Daarnaast zijn er vele andere mogelijke infectiebronnen. De legionella bacterie wordt niet van persoon tot persoon overgedragen. Een legionella bacterie vaststellen is zeer belangrijk, omdat de patiënt snel behandeld dient te worden met antibiotica. In het verleden zijn veel mensen overleden aan de bacterie. In de volksmond noemt men het ook wel de ‘veteranenziekte’, verwijzend naar de Amerikaanse oud-veteranen die in 1976 een zware longontsteking kregen door de bacterie.

Legionella bacterie vaststellen: Wat zijn de symptomen?

De legionella veroorzaakt twee verschillende ziektepatronen bij de mens, een longontsteking of Legionella griep. Legionella longontsteking is een vorm van longontsteking. Het kan zich uiten door hoesten, rillingen, hoofdpijn en hoge koorts. Dit kan ook leiden tot diarree of verwarring. Een onbehandelde of verkeerd behandelde longontsteking is vaak ernstig. Een legionella bacterie vaststellen en behandelen met antibiotica biedt echter goede vooruitzichten op herstel.

Legionella griep

Een andere ziekte, die ook wordt veroorzaakt door Legionella, is de zogenaamde Legionella griep. Het manifesteert zich in griepachtige symptomen zoals koorts, algehele malaise, hoofdpijn en pijnlijke ledematen, maar niet in een longontsteking. De ziekte geneest meestal binnen een week vanzelf.

Wanneer kun je een legionella bacterie vaststellen?

De legionella bacterie vaststellen kan vrij snel als de symptomen worden herkend. 2 tot 10 dagen na contact met de ziekteverwekker komen de eerste symptomen van de legionella bacterie longontsteking. Tussen de besmetting en de uitbraak van de legionella griep zitten 5 uur tot bijna 3 dagen, maar gemiddeld 1 tot twee dagen. Ongeacht het ziektebeeld zijn de getroffenen niet besmettelijk.

Legionella bacterie vaststellen: Wie lopen het meeste gevaar?

Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen of rokers lopen een groot risico en kunnen een legionella bacterie vaststellen. Ook mensen met een verzwakt immuunsysteem, of die medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken zijn gevoeliger voor de bacterie. Mannen worden vaker ziek dan vrouwen. Een legionella bacterie wordt bij kinderen zelden vastgesteld.