Heftige emotionele reacties of zware fysieke inspanningen verdubbelen mogelijk het risico op een hartaanval. Dit blijkt uit een publicatie in het tijdschrift Circulation. Onderzoekers vonden een verband tussen de drie factoren (boos worden, van slag raken en zwaar fysieke inspanning) en de kans op een hartaanval binnen een uur.

Wereldwijd onderzoek

In totaal onderzochten de wetenschappers gegevens van 12.641 patiënten (gemiddelde leeftijd 58 jaar) uit 52 landen. Van elke patiënt werd gevraagd of er sprake was van één van de eerder genoemde factoren in het uur voordat ze een hartaanval kregen. Of op hetzelfde tijdstip de dag vóór ze een hartaanval kregen.

Er bleek een verband tussen emotioneel reageren en fysieke inspanning in het uur voorafgaand aan een hartaanval. Patiënten die tegelijkertijd van slag waren en bezig met een zware lichamelijke inspanning bleken 3 keer meer kans op een hartaanval te hebben.
Het hoger risico op een aanval was onafhankelijk van andere factoren als roken, een hogere leeftijd, obesitas en hoge bloeddruk.

Veranderingen in bloeddruk en hartslag

Volgens hoofdonderzoeker Andrew Smyth lijkt het er op dat emotionele en fysieke factoren een vergelijkbaar effect hebben op het lichaam. Beiden kunnen zorgen voor een verhoging van de bloeddruk en hartslag. Dit leidt tot een verandering in de bloedsomloop, waardoor er minder bloed door het hart stroomt. Als de bloedvaten van een persoon al vernauwd zijn door plaqueopbouw, verergert dit de doorstroming van bloed in het hart nog meer.
Smyth zegt dat regelmatige lichamelijke beweging voordelen biedt in de preventie tegen hartaandoeningen. Mensen moeten daar zeker niet mee stoppen. Daarentegen is het advies om niet over je grenzen heen te gaan door middel van fysieke inspanning, wanneer je boos of van slag bent en stoom wilt afblazen.

Hoe ontstaat een hartaanval?

Een tekortkoming in het onderzoek was dat deelnemers zich moesten herinneren welke factoren mogelijk de hartaanval hebben veroorzaakt. De antwoorden van deelnemers kunnen een daarom vertekend beeld hebben gegeven. Na een aanval kan een persoon geneigd zijn de oorzaak ergens anders aan te koppelen dan daadwerkelijk het geval is.

Hartaanvallen worden doorgaans veroorzaakt door slagaderverkalking. Dit is een langzaam proces in de bloedvaatwand, dat ervoor zorgt dat de slagaders steeds nauwer worden. Uiteindelijk kan het dichtslibben van een slagader leiden tot een verminderde bloedcirculatie in het hart, met als gevolg een hartaanval.

Bron: Circulation