Von Willebrand – IJzerrijke voeding
Voor iedereen is ijzerrijke voeding van belang, toch is het zo dat patiënten met een stollingsstoornis extra moeten letten op de hoeveelheid ijzer dat ze binnenkrijgen. Met namen bij patiënten met een stollingsstoornis zie je nog wel is bloedarmoede optreden na bijvoorbeeld een grote bloeding of bij de menstruatie. Om bloedarmoede tegen te gaan bij patiënten met stollingsstoornis moet er extra ijzer het lichaam binnenkomen, anders kunnen er symptomen optreden zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn en kunnen er concentratie problemen ontstaan. Dit soort uitingen van het lichaam kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt.
Vandaag gaan Von Willebrand patiënt Annebelle Nooteboom en Marlène Beijlevelt, verpleegkundig specialist in het Amsterdam UMC, in gesprek over het belang van ijzerrijke voeding. Ook maakt TV-Chef Roberta Pagnier een lekkere maar vooral gezonde ijzerrijke maaltijd voor de dames klaar.
Wat is ijzerrijke voeding?
IJzer is een mineraal dat nodig is voor de aanmaak van hemoglobine, dit is een onderdeel van de rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zorgen ervoor dat er zuurstof vervoert wordt door je lichaam. Er zijn twee verschillende soorten ijzer dat het lichaam opneemt: non-heemijzer en heemijzer. Non-heemijzer zit in dierlijke en plantaardige producten, waar heemijzer enkel in dierlijke producten zit. Dit heemijzer wordt door het menselijk lichaam beter opgenomen.
Iedereen moet dagelijks ijzer binnenkrijgen. Voor meisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd is het binnenkrijgen van genoeg ijzer extra belangrijk. Doordat vrouwen en meisjes bloed verliezen wanneer zij ongeteld zijn, moeten zij minimaal 15mg ijzer per dag binnenkrijgen. Dit kan aan de hand van ijzertabletten, maar er is genoeg gezonde en lekkere voeding waar ijzer inzit. Producten waar veel ijzer in zit zijn bijvoorbeeld:
- Mosselen
- Rood vlees
- Appelstroop
- Roggebrood
- Ei
- Gedroogd fruit
- Groenten
- Volkoren granen
- Noten en Zaden
- Roosvicee ferro of Floradix (Drinken)
Wanneer vlees, vis of dierlijke producten geen optie zijn omdat je vegetarisch/veganistisch bent of omdat je het simpelweg niet lekker vindt, dan is het belangrijk dat er gekozen wordt voor goede ijzerrijke vervangende producten zoals:
- Vegetarische hamburger/schnitzel
- Sojabrokjes zoals ragout of gehakt
- Tahoe of tempé
- Peulvruchten
Recept
Roberta maakt in de video een heerlijk ijzerrijk gerecht wat ook thuis te maken is. De volgende producten zijn nodig om het gerecht ook thuis op tafel te zetten (voor 4 personen):
- 3 sjalotten
- 4 tenen knoflook
- 100 g ontbijtspek
- 400 g boerenkool
- 300 ml witte wijn
- 2 kg mosselen
- Platte peterselie
- Gedroogde peterselie
- Potje gedroogde tijm
- Zoete aardappelfrietjes zak vers gesneden.
- Olijfolie extra vierge
- Zout
- Zwarte peper uit molen
Reactie
Geen reacties!
U kunt de eerste opmerking plaatsen.
Plaats een opmerking