Blijf op de hoogte

Vrouwen met een stollingsstoornis

“Ik kende deze verhalen ook niet”, reageert schrijfster Ingeborg Kuys na twaalf interviews met veertien vrouwen die een stollingsstoornis hebben. De vaak heftige gesprekken maakten diepe indruk op haar. Op 17 april, Wereld Hemofilie Dag, is het boek ‘Bloedmooi’ gepresenteerd, waarin de interviews zijn gebundeld.

Shire Netherlands B.V. wil meer awareness voor vrouwen met een stollingsstoornis creëren. Daarom kreeg Kuys in het najaar van 2017 het verzoek om een aantal interviews te doen met vrouwen die lijden aan een stollingsstoornis. “Het zijn zonder uitzondering full quote-interviews, dus haakjes open aan het begin en vertel maar. Het waren intensieve, maar prachtige gesprekken. Het is en was een eer, dat mensen je binnenlaten in hun huis en hun leven. En me alles vertellen. Het was aan mij om te luisteren, te snappen en om me in te leven wat deze vrouwen vertelden”, vertelt ze. Voor de interviews werden vrouwen geselecteerd met een breed scala aan stollingsstoornissen. Diverse varianten komen aan bod.

Weinig kennis rondom stollingsstoornissen

Twaalf afzonderlijke interviews, maar toch met een rode draad. Het werd Kuys duidelijk dat er weinig kennis is rondom stollingsstoornissen, ook bij zorgverleners. “Het is een hardnekkig idee dat stollingsstoornissen alleen bij mannen voorkomen. Hemofilie. Maar er zijn ook vrouwen die drager zijn van hemofilie en klachten kunnen ondervinden. En vrouwen die een andere stollingsstoornis hebben. Vrouwen hebben vaker en ernstigere klachten dan mannen. Zij krijgen vroeg of laat te maken met een menstruatie. Dan begint de ellende. Sommigen gaan elke maand met gillende sirenes naar het ziekenhuis.” Deze meisjes verliezen tijdens de menstruatie vaginale bloedstolsels ter grootte van tennisballen. “Stel je dan voor dat je in de klas zit. Of moet gymmen. Of dat je het zwembad wordt uitgestuurd. Dat heeft natuurlijk een enorme impact.” Het is nodig dat er meer aandacht komt voor deze problematiek, is de overtuiging van Kuys.

Ingrijpende verhalen

De verhalen zijn zonder uitzondering ingrijpend. Een vrouw die ternauwernood een ernstig auto-ongeluk overleefde. Of iemand die een kind verloor in het eerste kwartaal van de zwangerschap. En dan zijn er nog de verhalen over problemen met bevallingen met enorm bloedverlies en seksualiteit. De interviews maakten veel los, niet alleen bij de schrijfster, maar ook bij de geïnterviewde vrouwen. Zonder uitzondering werkten de vrouwen die geselecteerd waren mee. “Omdat ze het belang inzien om hun verhaal te vertellen en te delen. Ook huisartsen herkennen een stollingsstoornis niet altijd; er zijn wel meer vrouwen met een zware menstruatie. Vaak krijgen deze vrouwen een aantal verschillende soorten anticonceptiepillen en als blijkt dat dat niet helpt, komen ze bij een gynaecoloog terecht. Ze komen vaak niet bij de juiste specialist terecht, of dat duurt erg lang.”

Checklist om stollingsstoornis te herkennen

Het boek bevat een checklist om huisartsen en specialisten te helpen een stollingsstoornis bij vrouwen (en mannen) te herkennen. Een heel hevige menstruatie, contactbloedingen, zware bevalling, grote blauwe plekken bij het minste of geringste “trauma”. Kuys: “Een vrouw kreeg al grote blauwe plekken als de kat op haar schoot sprong. De checklist is een hulpmiddel om meer awareness te kweken voor stollingsstoornissen. En dat is hard nodig.”

Meer informatie en verkrijgbaarheid van het boek?
www.nvhp.nl

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Takeda. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Takeda heeft geen invloed op de inhoud gehad.

Gerelateerde artikelen

“Er komt steeds meer aandacht voor de psychosociale impact van de ziekte Von Willebrand. Maar er is nog een wereld te winnen”. Vindt dr. Van Galen hematoloog in de Van Creveldkliniek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Toch gebeurt die onderschatting niet alleen door de arts (en zelfs hematoloog). Maar ook in het eigen gezin. Hoe kan deze impact toch de aandacht krijgen die het verdient?

Vandaag praat Maarten le Fevre van Deci Medical Partners over de ziekte van Von Willebrand met hematoloog dr. Karin van Galen uit de Van Creveldkliniek van het Universitair Medisch Centrum…

Vandaag Maarten Le Fevre over de ziekte van von Willebrand met prof. Dr. Leebeek uit het Erasmus Medisch Centrum en Vice Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie Patienten Manon…

Stollingsstoornissen worden lastig herkend en erkend. Dat geldt onder meer voor de ziekte van Von Willebrand (VWD). Von willebrand heeft heeft veel impact op de kwaliteit van leven van de…

Na jaren van vermoeidheid, snel blauwe plekken krijgen, eindeloos hevige menstruaties en met sussende woorden van verschillende huisartsen, gynaecologen en internisten weer naar huis te zijn gestuurd, komt rond haar…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.