Blijf op de hoogte

Ziekte van Von Willebrand en menstruatieklachten

Bij een stollingsstoornis, zoals de ziekte van Von Willebrand, kan tijdens de menstruatie veel en langdurig bloedverlies optreden. Voor 10% van de vrouwen die met deze klachten worden geconfronteerd is dat reden om naar de huisarts of gynaecoloog te gaan, blijkt uit onderzoek van het UMCG.

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke bloedziekte die voorkomt bij ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking. Bij deze aandoening stoppen bloedingen langzamer en is bloedverlies bij een verwonding of een operatie groter dan normaal. Mensen met deze aandoening hebben ook sneller last van bloeduitstortingen en blauwe plekken.

Deze stoornis is er in verschillende gradaties en geeft slechts bij 1 op de 10.000 mensen daadwerkelijk klachten. De ziekte van Von Willebrand doet zich evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Oorzaak is het tekort aan een stollingsfactoreiwit, ook wel de Von Willebrand factor genoemd, of het geheel ontbreken daarvan. Het is ook mogelijk dat de Von Willebrand factor afwijkend is of minder functioneel.

Erfelijke stoornis

“De ziekte van Von Willebrand wordt van ouders op kind doorgegeven”, legt Greta Mulders, verpleegkundig specialist verbonden aan het Erasmus UMC in Rotterdam, uit. “In enkele gevallen is er sprake van een spontane mutatie in het DNA. Dit betekent dat door een genfoutje in het DNA de Von Willebrand factor niet goed of helemaal niet wordt aangemaakt. Daarnaast kan de stoornis worden uitgelokt door een andere ziekte, zoals leukemie of de ziekte van Hodgkin. De meeste patiënten zijn zich niet bewust van de aandoening en hebben nauwelijks klachten.”

Symptomen

Blauwe plekken, bloedneuzen, slijmvliesbloedingen, spier- en gewichtsbloedingen, nabloeden na een bevalling, een hogere kans op bloedingen na een operatie of een tandheelkundige behandeling en bloedend tandvlees zijn de meest voorkomende symptomen van de ziekte van Von Willebrand. In sommige perioden kunnen verschijnselen heviger zijn dan in andere. Dit heeft onder andere te maken met hormonale schommelingen, stress en mogelijke infecties. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat het lichaam meer Von Willebrand factor aanmaakt dan normaal of dat er juist voorraadjes in het bloedvatenstelsel ontstaan.

Niet voor iedereen zijn de symptomen gelijk. Dat komt doordat de bloedziekte zich in verschillende types voordoet, legt Mulders uit. “Iemand met type 1 van de ziekte, dat bij 80% van de patiënten voorkomt, merkt er misschien nooit iets van. Type 2 heeft een afwijkende stollingsfactor waardoor bloedingen langer duren. Bij het zeldzame type 3 is de stollingsfactor geheel afwezig.”

Klachten en behandeling

Bij vrouwen kan de aandoening leiden tot hevig en langdurig bloedverlies tijdens de menstruatie waardoor psychosociale klachten in de privé- en de werksfeer ontstaan. “Die kunnen je leven behoorlijk negatief beïnvloeden, omdat het iedere maand weer terugkomt”, zegt Mulders. “Ook kan het leiden tot fysieke klachten als vermoeidheid veroorzaakt door bloedarmoede.”

“Er zijn geneesmiddelen die zorgen dat het beschadigde bloedvat onder het stolsel goed dicht kan gaan waardoor het baarmoederslijmvlies meer tijd heeft om te herstellen.” Om minder last te hebben van het bloedverlies adviseert Mulders orale anticonceptie zodat de menstruatie minder hevig verloopt en korter is. Een andere optie is het toedienen van Von Willebrand factor.

Voor meer informatie over Von Willebrand kunt u terecht bij uw behandelend arts of bij de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP).

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Takeda. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Takeda heeft geen invloed op de inhoud gehad.

Gerelateerde artikelen
Von willebrand
Von Willebrand

Stollingsstoornissen worden lastig herkend en erkend. Dat geldt onder meer voor de ziekte van Von Willebrand (VWD). Von willebrand heeft heeft veel impact op de kwaliteit van leven van de…

Na jaren van vermoeidheid, snel blauwe plekken krijgen, eindeloos hevige menstruaties en met sussende woorden van verschillende huisartsen, gynaecologen en internisten weer naar huis te zijn gestuurd, komt rond haar…

Opgroeien door te vallen en weer op te staan, is voor Mike Daane nét een andere herinnering dan voor de meeste kinderen. Terugdenkend aan zijn kindertijd vertelt hij desondanks glunderend:…

Zoals ze dat zo mooi tegen haar patiënten in het revalidatiecentrum zegt ‘Jij bent niet je ziekte’, zo geldt dat ook voor haarzelf. Mariska Ramaekers mag dan wel bloedstollingsziekte Von…

Ondanks dat de ziekte van Von Willebrand de meest voorkomende erfelijke bloedstollingsstoornis is, is er op grote schaal weinig data verzameld over Von Willebrand-patiënten. Naar schatting 180 duizend Nederlanders hebben…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.