Blijf op de hoogte

Ziekte van Von Willebrand en menstruatieklachten

Bij een stollingsstoornis, zoals de ziekte van Von Willebrand, kan tijdens de menstruatie veel en langdurig bloedverlies optreden. Voor 10% van de vrouwen die met deze klachten worden geconfronteerd is dat reden om naar de huisarts of gynaecoloog te gaan, blijkt uit onderzoek van het UMCG.

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke bloedziekte die voorkomt bij ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking. Bij deze aandoening stoppen bloedingen langzamer en is bloedverlies bij een verwonding of een operatie groter dan normaal. Mensen met deze aandoening hebben ook sneller last van bloeduitstortingen en blauwe plekken.

Deze stoornis is er in verschillende gradaties en geeft slechts bij 1 op de 10.000 mensen daadwerkelijk klachten. De ziekte van Von Willebrand doet zich evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Oorzaak is het tekort aan een stollingsfactoreiwit, ook wel de Von Willebrand factor genoemd, of het geheel ontbreken daarvan. Het is ook mogelijk dat de Von Willebrand factor afwijkend is of minder functioneel.

Erfelijke stoornis

“De ziekte van Von Willebrand wordt van ouders op kind doorgegeven”, legt Greta Mulders, verpleegkundig specialist verbonden aan het Erasmus UMC in Rotterdam, uit. “In enkele gevallen is er sprake van een spontane mutatie in het DNA. Dit betekent dat door een genfoutje in het DNA de Von Willebrand factor niet goed of helemaal niet wordt aangemaakt. Daarnaast kan de stoornis worden uitgelokt door een andere ziekte, zoals leukemie of de ziekte van Hodgkin. De meeste patiënten zijn zich niet bewust van de aandoening en hebben nauwelijks klachten.”

Symptomen

Blauwe plekken, bloedneuzen, slijmvliesbloedingen, spier- en gewichtsbloedingen, nabloeden na een bevalling, een hogere kans op bloedingen na een operatie of een tandheelkundige behandeling en bloedend tandvlees zijn de meest voorkomende symptomen van de ziekte van Von Willebrand. In sommige perioden kunnen verschijnselen heviger zijn dan in andere. Dit heeft onder andere te maken met hormonale schommelingen, stress en mogelijke infecties. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat het lichaam meer Von Willebrand factor aanmaakt dan normaal of dat er juist voorraadjes in het bloedvatenstelsel ontstaan.

Niet voor iedereen zijn de symptomen gelijk. Dat komt doordat de bloedziekte zich in verschillende types voordoet, legt Mulders uit. “Iemand met type 1 van de ziekte, dat bij 80% van de patiënten voorkomt, merkt er misschien nooit iets van. Type 2 heeft een afwijkende stollingsfactor waardoor bloedingen langer duren. Bij het zeldzame type 3 is de stollingsfactor geheel afwezig.”

Klachten en behandeling

Bij vrouwen kan de aandoening leiden tot hevig en langdurig bloedverlies tijdens de menstruatie waardoor psychosociale klachten in de privé- en de werksfeer ontstaan. “Die kunnen je leven behoorlijk negatief beïnvloeden, omdat het iedere maand weer terugkomt”, zegt Mulders. “Ook kan het leiden tot fysieke klachten als vermoeidheid veroorzaakt door bloedarmoede.”

“Er zijn geneesmiddelen die zorgen dat het beschadigde bloedvat onder het stolsel goed dicht kan gaan waardoor het baarmoederslijmvlies meer tijd heeft om te herstellen.” Om minder last te hebben van het bloedverlies adviseert Mulders orale anticonceptie zodat de menstruatie minder hevig verloopt en korter is. Een andere optie is het toedienen van Von Willebrand factor.

Voor meer informatie over Von Willebrand kunt u terecht bij uw behandelend arts of bij de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP).

Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Takeda. De hierin besproken meningen en ervaringen zijn afkomstig van de geïnterviewde personen, Takeda heeft geen invloed op de inhoud gehad.

Gerelateerde artikelen

Luister nu de podcast over het belang van gepersonaliseerd behandelen bij de ziekte van Von Willebrand, met internist-hematoloog Britta Laros-van Gorkom en internist-hematoloog Saskia Schols van het Radboud Universitair Medisch…

Voor iedereen is ijzerrijke voeding van belang, toch is het zo dat patiënten met een stollingsstoornis extra moeten letten op de hoeveelheid ijzer dat ze binnenkrijgen. Met namen bij patiënten…

Von willebrand
Podcast bloedingsneiging

In deze podcast spreken dr. Marjon Cnossen en verpleegkundig specialist Carolien van der Velden-van ’t Hoff vanuit het Erasmus MC over patiënten met een bloedingsneiging.  Deze podcast bespreekt hoe belangrijk…

In deze podcast spreken prof. dr. Eikenboom en Manon Degenaar van de Nederlandse Vereniging voor Hemofiliepatiënten vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum over de nieuwe Von Willebrand richtlijnen. De podcast…

In deze podcast spreekt Maarten le Fèvre van Deci Medical Partners met verpleegkundig specialist Marlène Beijlevelt uit het Amsterdam Universitair Medisch Centrum over mondzorg problematiek bij Von Willebrand patiënten. Mondzorg…

Reactie

Plaats een opmerking

Onthoudt mijn naam en e-mailadres in de browser voor de volgende keer dat ik een opmerking plaats.